Yılkı atları ve kızıl geyikler için doğaya yem bırakıldı

10 January Thursday, 2019
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri zorlu kış şartlarında da çalışmaya devam ediyor. Afyonkarahisar'da etkili olan kar nedeniyle Akdağ Tabiat Parkı'ndaki hayvanlar için doğaya yem bırakan ekipler yaban hayatını görüntülemek için de bazı noktalara fotokapanlar yerleştirdi.
Yılkı atları ve kızıl geyikler için doğaya yem bırakıldı Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5'inci Bölge Müdürlüğü tarafından Akdağ Tabiat Parkı'na yılkı atları ve kızıl geyikler için yem bırakıldı.

Son 10 gündür etkili olan kar nedeniyle Sandıklı ilçesi sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yılkı atları ve kızıl geyiklerin aç kalmaması amacıyla, ekipler tarafından yemleme yapıldı.

1400 metre rakımlı Kocayayla bölgesine yem bırakmak için giden ekipler, yılkı atları ve domuzlarla karşılaştı. Yaban hayvanlarının uğrak yeri olan bölgeye yonca ve yem bırakılarak, fotokapanlar kuruldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5'inci Bölge Müdürü Nevzat Alğan, ağır geçen kış günlerinde hayvanlar için yemleme çalışması gerçekleştirmek üzere bölge müdürlüğüne bağlı tüm illerde ekiplerin yaban hayatı için çalışma yaptığını söyledi.

Özellikle yılkı atları ve kızıl geyiklerin Akdağ'daki doğal hayatın ayrı birer zenginliği olduğunu belirten Alğan, şöyle konuştu:

"Kışın zor koşullarında yaban hayvanları yiyecek bulmakta zorlanıyor. 3 bin 400 hektarlık yaban hayatı geliştirme sahasında 1400 metre yüksekliği bulunan Akdağ'ın Kocayayla bölümünde 300'e yakın yılkı atı, 200 civarında kızıl geyik, bunların yanında yaban domuzu, kanatlı yırtıcılar bulunuyor. Endemik tür olarak koruma altına alınmış akbabalarımız var. Afyonkarahisar ve çevresinde etkili olan kar yağışı neticesinde hayvanlar güçlükle yiyecek bulabiliyor. Yemleme çalışmasında bugüne kadar bir ton saman balyası ile arpa, buğday ve mısırdan oluşan yaklaşık 3 ton yemi doğaya bıraktık."

Doğal yaşamın insanlar tarafından daha iyi algılanması ve korunması, yaban hayvanlarının kayıt altına alınması ve insanlara gösterilebilmesi için çeşitli bölgelere fotokapanlar kurduklarını anlatan Nevzat Alğan, "Fotokapanlarla alınan görüntülerde çok güzel enstantaneler ortaya çıkıyor. Bu güzelliklerin vatandaşlara gösterilmesi, yaptığımız çalışmaların halk tarafından bilinmesi için bunları paylaşıyoruz. Avcılardan da isteğimiz bu çetin geçen kış şartlarında yemek bulmakta zorlanan yaban hayvanlarının avlanmamasıdır. Çünkü zaten şartlar onların yaşamasını zorlaştırıyor." diye konuştu.

Yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Adıyaman’da kar yağışından dolayı aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri kar kalınlığının 1 metreye kadar ulaştığı dağlık bölgede yaban hayvanları unutmadı. Yaban hayvanlarının aç kalmaması için zorlu kış koşullarında ekipler doğaya yem bıraktı.

Uluğbaba-Bezar bölgesine giden ekipler kar nedeniyle yiyecek bulamayan yaban keçileri ve diğer hayvanları yemledi. Bölgede çok sayıda yaban keçisi görüldü.

Yetkililer, memeli ve kanatlı hayvanların kış aylarında beslenmesi  için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 4 ton 300 kilo yem alındığını ve mevsim boyunca bu yemleri doğaya bırakılacağını aktardı.
 
dkmp yaban hayvanları yem fotokapan yılkı atları