Yozgat’ın bereketli toprakları yerli çeşitlerle buluşuyor

24 November Thursday, 2022
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilerle birlikte yeni sezonun buğday ve arpa ekimlerine başladı. Oluşturulan demonstrasyon alanlarında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün geliştirdiği yerli çeşitlerin deneme ekimleri de yapılıyor.
Yozgat’ın bereketli toprakları yerli çeşitlerle buluşuyor Haber: Yozgat İl Enformasyon

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat’ta hububat ekimi mesaisi başladı.

Deneme tarlalarında yapılan çalışmalara katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, yerli çeşitlerin ekimine öncelik verdiklerini belirtti.

Çiftçilerle birlikte ekim yapan İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi: “Bakanlığımızın asli görevlerinden biriside yeni tohumluk çeşitleri geliştirerek bunları çiftçilerimize tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü 2020 üretim sezonundan beri 'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' sloganıyla yerli çeşitlerimizin çiftçilerimize ektirilerek yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Bu kapsamda yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır. 2022 yılında Bakanlığımız araştırma enstitüleriyle ortak projeler uygulayarak dekara verimi artırmak için değişik ürün gruplarından 55 adet deneme demonstrasyon yaptık. 2023 üretim sezonunda da bu çalışmalara devam ediyoruz. Yaşanan son gelişmeler bize gösterdi ki 1 Kg ürün dahi bizim çok kıymetlidir. Yozgat’ta 2022 yılında 2 milyon 840 bin dekar buğday ekilişimiz vardır.  Dekarda 1 kilogram artırsak 2 bin 840 ton fazla buğday üretmiş oluruz. Tonu 7500 liradan yaklaşık 21 milyon liralık ülkemize ek kazanç demektir. İşte bunun için bu demonstrasyonları çok önemsiyoruz. Bugün burada Bakanlığımıza bağlı Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu 4 çeşidin ekimlerini yapıyoruz. Bundan hemen öncede aynı enstitümüzün 4 çeşidini daha ekmiştik. Bunlarda başka bu yıl Bakanlığımız Araştırma Kuruluşları ve Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)'ne üye özel tohum firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 40 değişik buğday çeşidi, 7 İlçemize bağlı 18 köydeki 25 önder çiftçimizle birlikte ekilmiştir.

Bu çeşitler; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen; Aytenabla, Selamibey, Çavuş, Demirhan, Şanlı, Kürşad, Eminbey, Vehbibey, Tosunbey çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Taner, Selçuklu, Avşar, Türköz, Sırçalı, Yavuz, Tuğra, Buhara çeşitleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan Reis, Nacibey, Müfitbey ve Dumlupınar çeşitleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Altuğ, Acar, Durusa ve Nusrat çeşitleri, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescil edilmiş olan Saban, Köprü ve Yüksel çeşitleri ile TSÜAB’a üye Özel tohum firmaları tarafından geliştirilen Köksalan, Emek, Zirve, Enerji, Enduro, Meya 1, Meya 2, Ziraat, Asiya çeşitleridir. Bu çeşitleri şimdi ekip sonuçlarını inşallah yaz döneminde yapacağımız tarla günü ile duyuracağız. Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çeşitler ve yetişme şartlar hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlümüze başvurabilirler.”

Çiftçilere yeni geliştirilen çeşitlerin avantajlarını anlatan Ziraat Teknikeri Osman Akarsubaşı, deneme ekimleri hakkında bilgi verdi.

Sorgun ilçesinde tarlalarını yerli çeşitlere açan üreticiler de yeni sezondan umutlu. Üretici Özcan Aslan, “Geçen sene de 3 çeşit buğdayda deneme ekimi yapmıştık. Memnun kaldık. Bu sene de yerli çeşitleri ekmeye devam ediyoruz. İnşallah verimli olur.” dedi.

Toplam 3 buçuk milyon dekar alanda buğday ve arpa ekilen Yozgat’ta, yıllık 1 milyon ton hububat üretimi yapılıyor.
yozgat sorgun hububat buğday arpa tagem yerli tohum tarım ve orman