Yozgatlı çiftçi ilk kişniş hasadını yaptı

31 July Monday, 2023
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde deneme ekimi yapılan kişnişin hasadı yapıldı. Tıbbi ve aromatik ürünlerin yetiştirilmesini desteklediklerini belirten İl Müdürü Tanju Özkaya, “Çiftçilerimize alternatif ürünler konusunda rehberlik etmek amacıyla yaptığımız çalışmalara devam etmekteyiz.” dedi.
Yozgatlı çiftçi ilk kişniş hasadını yaptı
Haber: Süleyman ESENGİN - Yozgat İl Enformasyon

Tarlalar kişnişle tanıştı, Yozgatlı üretici ilk hasadı yaptı. Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde tarlasına kişniş eken çiftçi İdris Oğuzhan hasada başladı.

Önder çiftçiye deneme ekiminde danışmalık yapan Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli hasatta da çiftçinin yanındaydı. İlk hasadı da Boğazlıyan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhan Kale, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerle birlikte biçerdöverle yaptı.

Hasat etkinliğine katılan Boğazlıyan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhan Kale kişnişin deneme ekiminden verimli sonuç aldıklarını belirtti. Kale, aşotu olarak da bilinen kişnişin parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılan önemli bir tıbbi aromatik bitki olduğunu kaydetti.

Deneme ekimi ve hasadı yapılan Sancarbey çeşidi kişniş ilaçsız organik olarak yetiştirildi.

Çiftçilere tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda rehberlik etmeyi amaçladıklarını söyleyen İl Müdürü Tanju Özkan da kişnişin iç ve dış ticaret potansiyeli yüksek bir ürün olduğunu vurguladı.

İlk hasada ilişkin bilgi veren Özkaya: “İlimizde tıbbi ve aromatik ürünlerini üretimini artırmak ve bu doğrultuda alternatif tıbbi ve aromatik ürünlerin İlimiz ekolojisinde uyum, gelişim ve üretim durumlarını gözlemlemek ve çiftçilerimize alternatif ürünlerin üretimi konusunda rehberlik etmek amacıyla yaptığımız çalışmalara devam etmekteyiz. Bu yılda Kişniş bitkisini ilimiz ekolojik şartlarında yetişme ve gelişmesini gözlemlemek amacıyla ekim ve üretimini yaptık. Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemiz iklim ve toprak şartları bakımından kişniş üretimine oldukça elverişlidir. Bu çalışmamızda Bakanlığımız Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan SANCARBEY çeşidi ekildi. Ekiliş ve üretimi teknik personellerimiz kontrolünde herhangi bir ilaç kullanılmadan organik olarak yapıldı. Önder çiftçimiz İdris Oğuzhan’ın 1,5 dekarlık deneme tarlasına 2,5 Kg tohum ekildi. 337 Kg ürün alındı. Yani 225 Kg/Da verim alındı. Bu rakam organik ortama yetiştirilen bu tür tıbbi ve aromatik bitkiler için çok iyi rakamdır. Kişniş ve benzeri tıbbi ve aromatik bitkileri ekmek isteyen çiftçilerimiz İl Müdürlüğümüzden bilgi alabilirler. Biz bu konularda çiftçilerimize rehberlik etmeye ve teknik bilgi desteğinde bulunmaya her zaman hazırız.” dedi.
yozgat boğazlıyan kişniş sancarbey deneme ekimi hasat tıbbi aromatik tarım ve orman