Yusufeli Barajı’nda çalışmalar devam ediyor

25 December Tuesday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ tarafından yapımı devam eden ve tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek dünyanın ise 3. yüksek barajı unvanını eline alacak olan Yusufeli Barajı’nda gövde yüksekliği 50 metreye ulaştı.
Yusufeli Barajı’nda çalışmalar devam ediyor Tarım ve Orman Bakanlığı Yusufeli Barajı’nda çalışmaları devam ediyor. Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ tarafından yapımı devam eden ve tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek dünyanın ise 3. yüksek barajı unvanını eline alacak olan Yusufeli Barajı’nda gövde yüksekliği 50 metreye ulaştı. Barajın tamamlanarak enerji üretimine başlaması ile yaklaşık 600 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli barajla ilgili son bilgileri yazılı açıklamayla paylaştı. Bakan Pakdemirli “Baraj tamamlandığında çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek, dünyanın ise 3. en yüksek barajı unvanını elde edecek. Toplam 4 milyon metreküplük gövde hacmine sahip barajda günlük 7 bin metreküp beton dökülüyor. Yaklaşık 5 aydır yapılan beton dökümleri sonucu Yusufeli Barajının gövde yüksekliği en derin kesitten 50 metre yüksekliğe ulaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkemizin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nın çok görkemli bir eser olacağının altını çizen Pakdemirli “Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden sadece 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metre küp beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilmektedir. Yusufeli Barajı’nın büyüklüğünü daha iyi anlayabilmemiz sağlamak açısından bu örnekler çok çarpıcıdır “açıklamasını yaptı.

Bakan Pakdemirli, Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasıyla yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretilerek, bütçeye yıllık 1 milyar liraya yakın katkı sağlanmasının hedeflendiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Diğer yandan bu proje sayesinde 600 bin kişinin enerji ihtiyacı da karşılanabilecek. Yusufeli Barajı, üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara su kaynağı olacak. Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacak."
 
tarım orman dsi baraj yusufeli