Yusufeli Barajı'nda son durum

08 May Wednesday, 2019
Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olan Yusufeli Barajı ve HES inşaatındaki çalışmalar ile ilgili son durumu DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın anlattı. Yüz katlı bir gökdelen ile aynı yüksekliğe sahip barajın gövde betonunun yüzde 25’i tamamlandı.
Yusufeli Barajı'nda son durum Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın Yusufeli Barajı ve HES inşaatındaki inşaatındaki çalışmalar ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada,
Barajda gövde beton dökümüne 10 Temmuz 2018'de başlandığını ifade eden Aydın, 4 milyon metreküp gövde hacmine sahip barajda günde 7 bin metreküp, ayda ise 200 bin metreküp beton dökülmesinin planlandığını, bu programlama çerçevecinde gövde betonunun 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini aktardı.
Aydın, Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 18 Nisan 2019'da 7 bin 500 metreküp baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşıldığını kaydederek, bu miktarın bin mikser betona eşdeğer olduğunu, bu miktar beton ile 200 konut yapılabileceğini vurguladı.
Yusufeli Barajı'nda gövde beton döküm çalışmalarında 6 Mayıs itibarıyla 1 milyon metreküp beton dökülerek gövde betonunda yüzde 25 gerçekleşme sağlandığına işaret eden Aydın, barajın bugün itibarıyla ile 94 metre yükselmiş durumda olduğunu belirtti.
Aydın, barajın gövdesinin 100 katlı bir gökdelene eş değer olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Yusufeli Barajı'nın gövdesinde kullanılacak 4 milyon metreküp beton ile Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde, 20 santimetre kalınlığında beton yol yapılabilir. Yusufeli Barajı, tamamlanmasıyla milli bütçeye yıllık 1 milyar lira katkı sağlayacaktır."
 
dsi yusufelibarajı hesinşaatı mevlütaydın barajgövdesi rekorseviye