Zeytinyağı mirası İzmir'deki müzede

30 March Monday, 2026
Başta Anadolu’dan olmak üzere dünyanın dört bir yanından getirilen zeytinyağları İzmir’de müzede bir araya geldi. Seferihisar ilçesinde "Yücel Sönmez Zeytinyağı Kütüphanesi" adıyla kurulan müze, tadım temelli bir deneyim sunuyor.
Zeytinyağı mirası İzmir'deki müzede
Zeytinyağı mirası Güven Eken tarafından İzmir'de kurulan "Yücel Sönmez Zeytinyağı Kütüphanesi" müzesinde bir araya geldi.

Müze, Başta Anadolu'nun farklı bölgelerinden olmak üzere, dünyanın çeşitli coğrafyalarından getirilen zeytinyağları ile ziyaretçilere tadım temelli özgün bir deneyim sunuyor.

Güven Eken, Anadolu'da zengin zeytin ve zeytinyağı çeşitliliğinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'deki üreticilerin birbirleriyle yarıştığını bu durumun çeşitlilik de sunduğunu, her birinin kendine özgü lezzetlere sahip olduğunu ifade eden Eken, "Aslında bu çeşitlilik bir araya geldiğinde çok çok daha önemli. Rahmetli gazeteci arkadaşımız Yücel Sönmez'e bu hayalimi anlattım ve 'sen bir zeytinyağı kütüphanesi kurmak istiyorsun' dedi. Nihayetinde böyle bir tasarım yaptık. Bugüne kadar bildiğimiz kadarıyla böyle bir kütüphane, bir tadım kütüphanesi ve böyle bir tasarım yok. Bu aslında raflarından yağ akan bir kütüphane." dedi.

Eken, tadım merkezini ziyaret eden araştırmacı, meraklı ve öğrencilerin Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretilen zeytinyağlarını tanıyabildiğini, bölgesel farklılıkları karşılaştırarak bu çeşitliliği deneyimleyebildiğini belirtti.

Tadım merkezinin zeytinyağı üreticilerinin dayanışmasıyla ortaya çıktığını aktaran Eken, şöyle konuştu: "Anadolu'nun emek veren, binbir zahmetle zeytinleri toplayan ve çok güzel yağlar üreten üreticileri, bu çalışmanın kendiliğinden parçası oldu. Biz aslında satın almak için onları aradık ama onlar 'yok biz ücretsiz göndeririz' dediler, bize inandılar. Aslında bir yandan daha iyisini, daha güzelini üretmek için birbirimizle yarışırken bir yandan da bu muazzam Anadolu topraklarının bize armağan ettiği bu çeşitliliği beraber yaşatma imecemize dönüştü. Böylece ülkemizde ve belki de dünyada ilk olan bu proje ortaya çıkmış oldu. Bunların büyük kısmı Anadolu'dan ama 15 tanesi Anadolu dışından, Kuzey Amerika'dan, Sicilya'dan, Fas'tan, Tunus'tan ürün var. Kütüphanede farklı ülkelerin de yağlarını keşfetmek mümkün burada. Şu anda 90 civarında tür yağımız var. Bir kısmını dışarıda şişeleriyle sergileyeceğiz."
zeytinyağı zeytin izmir müze