18 bin kitap okuyucusunu bekliyor

01 June Wednesday, 2016
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi yerleşkesinde bulunan Bakanlık Merkez Kütüphanesi ihtisas kütüphanesi niteliğiyle tarıma ilgi duyan araştırmacı okur severleri bekliyor.
18 bin kitap okuyucusunu bekliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan merkez kütüphanesinin temeli Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ile yapılan Zirai Dokümantasyon/Bilgi Projesi ile atılmış.

Kütüphanede 18 bin 127 adet kitap bulunuyor. Bu kitapların 2 bin 423 adedi yabancı yayınlardan oluşuyor.Bakanlık Merkez Kütüphanesi bir ihtisas kütüphanesi niteliğinde. Bu yüzden kitapların genel içeriğini ziraat, veterinerlik, biyoloji, çevre, orman ve yayıncılık konuları oluşturuyor. Yayınlar AGRIS-CARIS Çoklu Sınıflama Sistemine göre sınıflandırılıyor. Tarımsal yayınların dışında Atatürk köşesi, ansiklopedi, sözlük, istatistik gibi genel konularda da çeşitli kitaplar raflardaki yerini alıyor.

Bakanlık personeli dışında araştırmacılar, akademik personel, üniversite ve ortaöğretim öğrencilerinin oluşturduğu okuyucu kitlesine hizmet veren kütüphanenin kapısı tüm kitapseverlere açık. Aynı zamanda il dışındaki okuyucuların istekleri de yayınları taramak suretiyle e-mail yoluyla karşılanıyor.

Kitaplar dijital ortama aktarılacak

Kütüphanede bulunan kitapların taranarak dijital ortama aktarılması ve dijital ortama aktarılan kitapların elektronik kitap haline dönüştürülmesi ile ilgili “Dijital Arşiv Projesi” çalışmaları sürüyor. Yayınların internet ortamında okurlarla buluşması bu yıl içerisinde planlanıyor.

Süreli yayınlar kütüphane koleksiyonu içinde önemli bir yer tutarken, bu yayınların çeşit yönünden zenginleştirilmesi kütüphanenin fonksiyonunu artırarak okuyucuya daha iyi hizmet verme imkanı sunuyor.

Tarım Dokümantasyon Bülteni için makaleler seçiliyor

Okuyucuların araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla, daha güncel ve kısa bilgiyi sağlamak için kütüphanede bulunan süreli her yayından tarımla ilgili makaleler çıkarılarak konularına göre ayrılıyor. Kütüphane personelinin hazırladığı Tarım Dokümantasyon Bülteni için de güncel makaleler seçilerek bilgisayar kayıtları oluşturuluyor.

Kütüphaneye gelen kitap, rapor, kongre, konferans, seminer, yerli ve yabancı süreli yayınlar, yerli süreli yayınların içinden seçilen makaleler, Resmi Gazetelerden seçilen Bakanlık ile ilgili mevzuat ve haberler, Tarım Dokümantasyon Bülteni ile duyuruluyor.

Kütüphanede bulunan her kitap için katalog fişi çıkarılıyor. Katalog fişi, kısaca bir kitabın küçük bir özeti gibi. Okuyucular, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın web sitesinden kütüphanedeki bütün kitapların katalog bilgilerine ulaşabiliyor.

Kütüphane, hafta içi mesai saatlerinde okuyucularına hizmet vermesinin yanı sıra ihtisas kütüphanesi olmasının da etkisiyle sınırlı bir okuyucu kitlesine sahip bulunuyor.

 

Tarım alanındaki bilimsel bilgiler sınıflandırılıyor

 

FAO tarafından geliştirilen AGRIS, tarım alanındaki bilimsel bilgilerin WEBAGRIS programı aracılığı ile indekslenip sınıflandırıldığı bir bilgi sistemi. Ulusal AGRIS Merkezini belirleyen her katılımcı ülke bu bilgi sistemine ülkeleri adına katkıda bulunarak ortak bir veri tabanı oluşturuyor. İsteyen herkes ücretsiz olarak bu veri tabanına www.fao.org/agrisadresinden erişiyor ve serbestçe bilgi taraması yapabiliyor. AGRIS faaliyet alanları çerçevesinde üretilen monograf, tez, rapor, patent, standart, konferans, makale gibi dokümanlar Kütüphane Çalışma Grubu tarafından temin edilip, istenilen formatta işlendikten sonra e-mail yoluyla AGRIS Bilgi Sistemine gönderilerek Türkiye tarımının dünya bilgi platformunda yerini alması sağlanıyor. AGRIS Birimi, Türkiye adına bu sisteme katkı sağlıyor.