Atıl arazilerde üretim bereketi

17 February Monday, 2020
Hazineye ait atıl araziler bir bir üretime kazandırılıyor. Böylece daha önce ekilmeyen arazilerden çok kıymetli ürünler elde ediliyor. 3083 sayılı yasa ile 15 ilde, 16 binden fazla topraksız ya da az topraklı aileye 1 milyon dekardan geniş arazi kiralık olarak dağıtıldı.
Atıl arazilerde üretim bereketi Haber: Cem BAYAN
Kamera: Tolga URUN, Tuncay GÜNEŞ
 
Hazineye ait arazilerin bölge üreticilerine kiralanmasını öngören 3083 saylı yasa ile atıl araziler hızla tarımsal üretime kazandırılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kanun kapsamında toplamda 15 ilde, 16 binden fazla topraksız ya da az topraklı aileye, 1 milyon dekardan geniş arazi kiralık olarak dağıtıldı.
Uygulama ile atıl vaziyetteki araziler ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca vatandaşlara gelir olanağı sağlanmış oldu.

Kanunla birlikte arazi dağıtımı yapılan 15 ilden biri de Konya. Konya Çumra’ya bağlı Abditolu Mahallesinde yaşayan vatandaşlar uygulamadan memnun. Muhtar Adem Özçarıkçı “Tarlası, arazisi olmayan arkadaşlar arazi sahibi oldu. Çoğunun arazisi de yoktu. Şuanda buğday, pancar, ayçiçeği ekiyoruz.  Köyümüzde 70 kişi bu projeden faydalanıyor.” dedi.
Abditolu Mahallesi’nde ikamet eden üretici Mustafa Kötemen de memnuniyetini “Bizim fazla arazimiz yoktu. Devlet bu hakkı tanıdı. Bu arazilerde bir şey yetişmiyordu. Biz gelince buralara kuyular açtık. Verimli hale getirmeye çalıştık ve getirdik de. Babalarımızın tarlası azdı. Devlet bize 140, 150 dekar arazi verdi. Babalarımızdan bize bu kadar kalmadı.” cümleleriyle dile getirdi.

İlçede uygulamadan faydalanan mahallelerinden birisi de Üçhüyük... Muhtar Ali Bayam “Önceden gençlerimizin arazisi yoktu. Bu uygulama ile gençlerimize arazi dağıtıldı ve onlar da şimdi çok memnun. Allah razı olsun. Arazilerimiz iyi ve verimli. Köyümüz kalkınıyor. Bu arazilerden 80 kişi faydalanıyor ve hepimiz memnunuz.” Diye konuştu.

Üçhüyük’te yaşayan üretici Ramazan Kaya da “Tarlalar, arsalar verilmeden önce maddi ve ailevi durumlarımız sıkıntılıydı. Şuanda maddi ve ailevi durumlarımız iyi. Köyümüz kalkındı. Bakanlığımıza teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme ve Değerleme Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projede 40 ilde daha uygulanmaya başlayacak. Böylece proje 55 ile yayılması sağlanacak.
tarım orman hazine arazi dağıtım kira 3038 kanun