Rize'de kovanlarını ayılardan koruyamayan arıcılar, çareyi kovanların çevresini güneş enerjisi ile çalışan elektroşoklu çit ile çevirmekte buldu. Bu çit sayesinde ayıların kovanlara ulaşması imkânsız hale geldi.
Ayıların kovanlarındaki balı yemesine çözüm arayan Rizeli arıcılar çareyi güneş enerjisi çalışan elektroşoklu çit ile çevirmekte buldu. Bugüne kadar pek çok yöntemi deneyen fakat olumlu sonuç alamayan arıcılar artık rahat.
Yörede ayıların arıcılara büyük zararlar verdiğini ifade eden bal üreticisi Sıtkı Subay , "Ayılar artık kovanlarımıza erişemiyor. Öncesinde biz çalışıyorduk onlar yiyordu. Ayıyla ortak mıydık yoksa kendimize mi çalışıyorduk anlayamıyorduk" dedi.
Ayder yaylasında arıcılık ile uğraşan Subay, geçen seneden beri ayıları engellemek için güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çit sistemini kullandıklarını söyledi. Sıtkı Subay, "Akü, güneş enerjisi paneli, teller ve çeşitli aparatlarından oluşan sistem 12 voltluk enerji üretiyor. Ayı tellere temas ettiğinde zarar vermeyen bir akımla karşılaşıyor, neticesinde de kovanların yanına yaklaşamıyor. Yöntem yörede pek çok arıcı tarafından kullanılmaya başlandı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar programında...
Devamını Oku ->
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı, yabancı türlerle mücadelenin etkin...
Devamını Oku ->
Kahramanmaraş’ta “Türkiye'nin Depremden Etkilenen Bölgelerinde...
Devamını Oku ->
Hayvancılık sektörü yeni ırklarla gelişiyor. Bandırma Koyunculuk...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 6 şubat depremlerinden...
Devamını Oku ->
IPARD programı projelere, projeler de yatırıma dönüşmeye devam...
Devamını Oku ->
Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim...
Devamını Oku ->