Bakan Çelik Tarım İletişim Merkezi’nde

18 May Thursday, 2017
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarımsal İşletme Danışmanlarının çalışmalarını takip etmek ve üreticilerin sorunlarını dinleyerek kayıt altına almak amacıyla kurulan ve günde 7 bine yakın aramanın yapıldığı Tarım İletişim Merkezi’ni ziyaret etti.
Bakan Çelik Tarım İletişim Merkezi’nde Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarımsal İşletme Danışmanlığı bünyesinde kurularak faaliyetlerine başlayan Tarım İletişim Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.

Tarım İletişim Merkezi binasına Bakanlık Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı ile birlikte gelen Bakan Çelik yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Merkezin kurucuları arasında da yer alan Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Dr. İlkay Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı ziyarette Tarım İletişim Merkezi’ndeki faaliyetleri yerinde inceleyen Çelik burada bir de konuşma yaptı.
Tarımın toplumda milli gelirden en düşük payı alan, bin bir türlü sıkıntılarla karşı karşıya kalan ve genelde de atadan kalma geleneksel bir anlayışla süregelen bir kesim olduğunu belirten Bakan Çelik, Tarımsal İşletme Danışmanlığı sistemini kurmalarındaki amacın uzmanlarda var olan bilgileri, Bakanlığın bünyesindeki teknik personeli ve üniversitelerin birikimlerini çiftçilerle paylaşmak ve onları geleneksel bir anlayışa değil modern, bilimsel bir anlayışa taşımak ve o çerçevede tarımsal üretimin gerçekleşmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

“Personel istihdamı söz konusu olabilir”

Projenin bire bir vatandaşla görüşme esasını içeren bir yapısı olduğunu dile getiren Çelik, eksiklikleri gidermek ve sistemi geliştirmek adına bu yıl ve önümüzdeki yıl personel istihdamı gerçekleştirebilecekleri müjdesini de verdi.
“Sizler çok doğru ve güzel bir iş yapıyorsunuz. Düşünün ki bir mühendis arkadaş danışman olarak gidip görevini yerine getirdi ve gerekli bilgilendirmeleri yaptı. Siz de yapıp yapmadığının sağlamasını yapıyorsunuz; diyorsunuz ki evet gidildi gelindi. Çiftçinin ufkunda bir değişim meydana geldiyse Türkiye’ye o gün çok şey yaptık. Bugün Allah için ne yaptın diye soruluyor ya, bugün bu millet için ne yaptın? İşte önemli bir iş yaptın: Bir çiftçinin ufkunda, üretim anlayışında bir değişimi ona nakşettik demektir. Onun için çok doğru bir sistem doğru bir yöntem bu. Bunun inşallah birkaç ay içerisinde inanıyorum ki sizlerin gayretiyle çok daha kökleşeceği, çok daha yaygınlaşacağı biraz da işletme bazlı sorumlulukları şöyle yüz ellilere falan çekecek olursak çok daha verimli olacağı inancı içerisindeyim. O gayret içerisindeyiz inşallah. Bu yıl ve gelecek yıl bu konudaki personel açığımızı veya olması gereken personeli istihdam etme imkânımız olabilir.”

“Bakan olmak hava atmak demek değildir”

Tarım İletişim Merkezi’nde gün boyu yapılan ve 7 bini bulan görüşmelerde Merkez’de görevli her bir personelin birçok çiftçinin hayat hikâyesini veya sorunlarını da öğrenme, birinci ağızdan dinleme imkânına kavuştuğunu belirten Çelik, “Bu çok önemli. Aslında bölge toplantılarında telefon görüşmelerinde bunlara açığız, sürekli dinliyoruz Bakanlık ziyaretlerinde. Kapımız hep sonuna kadar açık. Yani sizler biliyorsunuz, Bakan olmak demek, bir şeyi çözmek için Bakan olmak demek. Yoksa Bakan olmak demek personeline, çalışanına, insana, mağdura, çiftçiye hava atmak değil ki! Bir şey üretirsek, bir şeye faydamız olursa Bakanlığın bir anlamı var. Bir şeye faydamız yoksa bir şeyin sorununu çözmüyorsak hep birlikte dayanışma içerisinde, Bakan olsanız ne olur Başbakan olsanız ne olur. Bunun bir anlamı yok, bir işe yarayacaksınız yani. Şimdi siz o kadar çok bilgiler alıyorsunuz ki, o bilgilerin çiftçiden birinci ağızdan size iletilenlerin ne olduğunun bizim masamıza veya yetkili arkadaşların masasına gelmesi çok önemli. Onlara çözüm üretebilirsek çiftçinin sorunu diye bir şey kalmaz. Burada bulunan 100 kişiye her gün 6 bin çiftçi bir şey söylüyor. O söylediği şeylerin içerisinde belki bizim yakalamamız gereken on başlık vardır; bu bizim için çok önemlidir, yol açıcıdır, ufuk açıcıdır. Biliyorum diye bir şey yok. Bilmiyorum diye işe başlayacaksınız, hiç beklemediğiniz insandan size bir katkı gelebilir.” şeklinde konuştu.

Bakan Faruk Çelik, Merkez’de görevli personelin bu birikimlerinin nasıl değerlendirilecekse onu mutlaka gün yüzüne çıkarmaları gerektiğini de belirterek, yapılan bu çalışmalarla iki fayda sağlandığını bunlardan birincisinin çiftçinin ziyaret edilip edilmediği, gerekli yardımı desteği alıp almadığı; ikincisinin ise çiftçinin sorunlarının katlanarak değil çözülerek geleceğe yürümeye katkı sağlayacağı noktasında olduğunu kaydetti. Faruk Çelik sözlerini şöyle noktaladı:
“Ben başarılar diliyorum. Siz birinci elden haberleri getiriyorsunuz taşıyorsunuz, önemli bir görev görüyorsunuz. Sizin rahat bir ortamda çalışmanız en doğal bir gereklilik. Onun için bizim bu konuda her türlü desteği vermemiz lazım.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuşmasının ardından personelin kullandığı sistem üzerinden seçilen bir üreticiyi de bizzat kendisi telefonla arayarak görüşme yaptı. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde ikâmet eden çiftçi Hüseyin Güven’le konuşan Faruk Çelik, çiftçiye Tarımsal İşletme Danışmanlarının ziyaretleri hakkında sorular sordu. Bakan Çelik, çiftçi Güven’in miras yoluyla elde edilen arazilerle ilgili olarak sorduğu bir soruyu da yanıtladı.
  
Tarım İletişim Merkezi’nin kurucuları arasında da yer alan Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Dr. İlkay Kılıç da merkezle ilgili olarak WebTarım TV mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Tarımsal İşletme Danışmanlığı’yla ilgili daha önceki saha çalışmaları doğrultusunda bir ihtiyaç belirlendiğini ve Tarım Bakanlığı olarak birebir üreticilerle, çiftçilerle gerek sorunlar gerekse onlara verilecek katkılar noktasında görüşmeler yoluyla, yıllar önce bu sistemin başlatıldığını belirten İlkay Kılıç, “Her süreç her dönem içerisinde uygulanışı yöntemsel olarak değişmiş, ismi değişmiş fakat Tarım Bakanlığı çok uzun zamandan beri Tarımsal Danışmanlık hizmetini üreticilerimize ulaştırmak yolunda çeşitli denemelerde bulunmuş. Biz de Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızın talimatlarıyla son dönemde Tarımsal İşletme Danışmanlığı’nı hem üreticilerimize daha iyi anlatmak hem de onlarla gerçekten birebir görüşüp amacımızı yerine getirmek adına bu süreci hızlandırdık ve bu süreç kapsamında da sahada yaklaşık 9 bine yakın danışmanımız üreticilerimizle görüşmeye başladı. Onların sıkıntılarını dinlediler, bizim yapmış olduğumuz tarım politikalarımıza yönelik katkılarını düşüncelerini aldılar. Ona göre politikalarımıza şekil verelim istedik ve bu bağlamda çalışmalarımızı hızlandırdık.” şeklinde konuştu.

Kılıç, Tarımsal İşletme Danışmanlarının görevlerini de şöyle açıkladı:

“Tarımsal İşletme Danışmanlarımız üreticilere giderek, sıkıntıları varsa sıkıntılarını dinliyorlar. Çiftçilerin çözüme ulaşamadıkları noktalarda çözüm yolu gösteriyorlar. Bu bir silsile halinde gerçekleşiyor. Ola ki danışmanımız dahi buna çözüm bulamadı, hemen il müdürlüklerimize, il müdürlüklerimiz aracılığıyla da Bakanlığımıza kadar bunlar sirayet ediyor ve bizler bu üreticilerimizin sorunlarını çözmek için harekete geçiyoruz.”

İlkay Kılıç, Tarımsal İşletme Danışmanlığı’nda geri dönüşler konusunda ise üreticilerin bu sisteme oldukça ihtiyaç duyduğunu ve çok memnun kaldıklarını belirtti. İlerleyen süreçte bu çalışmayı daha da profesyonel hale getirerek, iyileştirerek daha güzel bir hizmet yoluna gideceklerini ifade eden Kılıç, “Bu bağlamda üreticilerimizden de danışmanlarımızdan da dönüşler çok iyi. Sadece üretici bazında bakmak gerekmiyor. Danışmanlarımız da en azından sahadaki bu yapmış oldukları çalışmaları ve faydalarını gördükçe onlar da daha fazla sarılıyorlar işlerine. O nedenle şu anda karşılıklı, gayet güzel bir sistemi oturttuk.” dedi.

Dr. İlkay Kılıç, Bakan Faruk Çelik’in ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldığı ve kurulması aşamasında mesai harcadığı Tarım İletişim Merkezi’yle ilgili olarak ise “Merkezimiz Sayın Bakanımızın ve Müsteşarımızın talimatıyla kuruldu ve çok yeni. Burada Tarım Bakanlığının personeli görev yapıyor. 100 personel çalışıyor ve her gün 7 bin arama yapılıyor. Ziyaret edilen tüm üreticilerimiz buradan aranarak memnuniyet durumları, bizden beklentileri soruluyor ve bunlar bir rapor haline getiriliyor. Bu raporların sonucunda da yaklaşık yüzde 98’e yakın memnuniyet oranı var. Bu çok ciddi bir rakam. Allah izin verirse inşallah bunu daha da artıracağız ve hizmetimizi de bu bağlamda şekillendirerek büyüterek devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kılıç, her Bakanlık müşavirinin sorumlu olduğu illerin belirlendiği sistemde illerdeki hizmetlere yönelik raporlar tutulduğunu belirterek “Biraz önce de söylediğim gibi yüzde 98’e yakın bir memnuniyet var. Bu arada biz de Tarım Bakanlığı olarak sahada nelere ihtiyacımız olduğunu da gözlemlemeye başladık.” dedi. İlkay Kılıç sözlerini  “Yani üreticilerimizin yanı sıra Tarım Bakanlığı olarak ilçelerimizde nelere ihtiyacımız var, illerimizde nelere ihtiyacımız var onlar da artık rapor olarak önümüze geliyor. Derli toplu bir çalışmamız var. Buna yönelik de Bakanlığımız gerekli adımları atacaktır ilerleyen süreçlerde.” şeklinde sürdürdü.

“Milli Tarım’dan çok şey bekliyorum”

Dr. İlkay Kılıç açıklamasında Milli Tarım Projesi’ne de değindi. Milli Tarım’ın 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde dile getirilen en önemli olgulardan biri olduğunu vurgulayan Kılıç, 14 Kasım’da tüm Türkiye’ye duyurulan projenin milli duyguların, milli olguların çok daha önemli olduğu bu süreçte tarım politikasının Milli Tarım’la yönlendirilmesinin mutluluk verici olduğunu kaydetti. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milli Tarım kapsamında yapılacak çalışmaların ülkemize gerçekten büyük katkı sağlayacağı inancındayım. Tepkiler oluyor. Mesela tamam Milli Tarım yapıyoruz ama gerçekten bütün ürünlerimiz milli mi değil mi? Bu noktalara geliyoruz ama biz bu yola çıkarken şunu söyledik: Tabii ki aksaklıklarımız olabilir, tabii ki sıkıntılarımız olabilir ama bizim hedefimiz gerçekten Milli Tarım’ı sadece üreticilerimiz ya da tarımla uğraşan kesime değil de bütün halkımıza hissettirmek ve biz bunun sağlanması için Bakanlık olarak hakikaten çok büyük bir çaba içerisinde olduğumuzu tüm çalışmalarımızda ifade ediyoruz.”

Milli Tarım’dan çok şey beklediğini, ithal eden değil ihraç eden ülke olmak istiyoruz sloganıyla yola çıktıklarını belirten Dr. Kılıç “Bu bağlamda biz elimizden geleni yapıp bu sürece Sayın Bakanımızın Sayın Müsteşarımızın öncülüğünde ne kadar katkımız olursa yerine getireceğiz. Bu projeye vermiş olduğumuz emek, yorgunluk vesaire bunların hiçbiri zaten kalmıyor, dönüşlerimiz çok güzel çünkü. Buralardan ayrılırken Milli Tarım’ı sağlam ayaklar üzerinde bırakmanın da verdiği bir rahatlıkla sanırım kendi görevimizi tamamlamış olacağız.”

TİD çalışanlarının ziyaretleri Bakanlığın web sayfasında

Tarım İletişim Merkezi’nin teknik altyapı çalışmalarını yürüten Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Muhsin Yazıcı da Merkez’de kullanılan sistem hakkında bilgi verdi.
Altyapının arka planında çok gelişmiş bir yazılım, çağrı merkezi, veri tabanı özetle 7/24 çalışan bir sistem olduğunu kaydeden Yazıcı, sistemde kullanılan yazılımın bizzat Bakanlık personellerince hazırlandığını ve sürekli geliştirildiğini belirtti. Yazılıma sahadaki 16 bin Tarımsal İşletme Danışmanı tarafından veri girişi yapıldığını aktaran Muhsin Yazıcı, sistemin bilgisayar, mobil ve tablet gibi her ortamda kullanılabildiğini kaydetti. Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Yazıcı, sisteme her ortamda veri girişi yapılabildiğini ve raporlama-karar destek uygulamalarının da bulunduğunu ifade etti. Yazıcı ayrıca vatandaşların Bakanılğın web sayfasından sürekli bir biçimde ve aktif olarak Tarımsal İşletme Danışmanlarının ziyaretlerini görebildiğini de sözlerine ekledi.
faruk çelik eğitim milli tarım tarım iletişim merkezi danışmanlık hüseyin güven