Bakanlık her bölge için ''gübreleme el kitabı'' hazırladı

14 April Friday, 2017
Tarımsal üretimde organik gübre kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Organik gübrenin en yaygın kullanıldığı üretim alanlarından en önemlisi çay. Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bakanlık her bölge için ''gübreleme el kitabı'' hazırladı

Haber: Neslihan Aktaş

Kamera: Tolga Urun

Fotoğraf: İbrahim Bağcı

Tarımsal üretimi arttırmak için gübre kullanımı gerekli. Ancak gübreler bilinçli kullanılmadığında toprağa ve ürüne faydadan çok zarar veriyor. Çiftçileri bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "Gübreleme El Kitabı" hazırladı. Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu bu konuda Web Tarım TV'nin sorularını cevapladı.

Çalışmanın amacının toprak analizine dayalı bir sistemi oluşturmak olduğunu söyleyen Kaycıoğlu toprağını analiz ettiren çiftçinin analiz sonucuna göre ihtiyacına uygun gübreyi kullanması gerektiğinin altını çizdi.

Üreticinin yapması gereken ilk iş toprak analizini yaptırmak olduğunu söyleyen Kaycıoğlu, bölgelere göre farklılık gösteren toprak özelliklerini belirlemek ve her toprağa yapısına uygun gübre vermek gerektiğini vurguladı.

Bakanlık çiftçilerin toprak analizlerini yaptırmaları için her konuda yardımcı oluyor.

Ülke genelinde 387 tane toprak analiz laboratuvarının bulunduğunu dile getiren Kaycıoğlu, çiftçilerin analiz yaptırmakta zorluk çekmeyeceklerini vurguladı.

Kaycıoğlu toprağın ve tarımın sürdürülebilirliği için yanlış gübrelemenin mutlaka önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bilinçsiz gübrelemenin sonucunda çevre kirliliğinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Metin Kaycıoğlu, kullanılan kimyevi gübrenin de neredeyse tamamının boşa gittiğini söyledi.

Organik gübreye geçiş sürecinin çay tarımıyla başladığını ve hedeflerinin organik üretimi tüm çay alanlarında yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. Karadeniz bölgesinde hızla yayılan organik üretimin en önemli basamağının doğru organik gübre kullanımı olduğunu da kaydetti.

Dünyada çay üretiminde kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen tek çayın Türk çayı olduğunu belirten Kaycıoğlu, "kimyevi gübre yerine organik gübre kullanılmasıyla çayda organik tarıma geçiş tamamlanacak." dedi.

Metin Kaycıoğlu kimyevi gübrelerin sebep olduğu nitrat kirliliği konusunda da bilgi verdi. Nitratlı gübrelerin denetimleri için yapılan çalışmaları anlattı.

Nitratlı gübrenin terör olaylarında kullanılmasından sonra satışının ve dağıtımının yasaklandığını hatırlatan Kaycıoğlu, tarımsal üretimdeki azot ihtiyacının karşılanması için yapılan çalışmalarda, patlayıcı özelliği olmayan gübrelerin satışına kontrollü olarak izin verildiğini belirtti.