Çiftçiler “Tarla Günü”nde yeniliklerle buluştu

22 June Friday, 2018
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen tarla gününde uzman personel üreticilere yeni geliştirilen türleri tanıttı.
Çiftçiler “Tarla Günü”nde yeniliklerle buluştu Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: Fatih COŞKUN
 
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bünyesinde önemli çalışmalara imza atan kurumlardan olan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü çalışmalarını düzenlene tarla gününde sektör paydaşlarına tanıttı.

İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde düzenlenen “Tarla Günü” etkinliğinde bir konuşma yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Gazi Kaya, TAGEM’in yaptığı çalışmalarla Türk tarımına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Kaya, “Enstitülerimizin geliştirdiği çeşitler Türkiye’de kullanılan ekmeklik buğday tohumlarının yüzde 90’ından fazlası. Makarnalık buğdayda, baklagillerde ve çeltikte bu oran yüzde yüze yakın. Sebzecilik konusunda 2004 – 2014 yıllarında “hibrit sebze tohumu geliştirme projesini uyguladık. Proje sonucunda çok önemli bulgular elde etmeye başladık. Dünyanın geleceği tarımdır diye konuşuluyor. Tarımın geleceği de ar-gedir inovasyondur.” dedi.
Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz da yaptığı konuşmada verilen desteklerle son yıllarda tarımın önemli gelişme gösterdiğini dile getirerek, “Ülkemizin başkenti, tarımın da başkenti.” vurgusu yaptı.

Ankara’nın tarım sigortalarının en fazla yapıldığı illerin başında geldiğini dile getiren Korkmaz, “Her yıl Ankara çiftçisine 262 milyon lira hibe desteği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmektedir.  Verilen eğitimlerle, desteklerle yapılan ar-ge çalışmalarıyla Ankara’da tarım ve hayvancılık alanında 6 milyar liraya yakın bir tarımsal üretim yapılmaktadır. Enstitümüzün geliştirdiği yeni çeşitler denmeler, bölgedeki kuraklığa dayanıklı verimi yüksek çeşitler çiftçimiz için önemli.” ifadelerini kullandı.

Çankırı’da yaptığı çalışmalarla önder çiftçi unvanı alan Bekir Hurşut da tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Tarla günü etkinliğinde öğrendiği yenilikleri de memleketinde uygulayacağını anlatan Hurşut, böyle etkinliklerin kendileri için çok faydalı olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Yapraklı Ziraat Odası Başkanlığı görevini de yürüten Hurşut, “bu etkinliğe katılmamızdaki gaye buradaki yenilikleri alıp memleketimize götürüp uygulamak. Mesela ben buraya ilk geldiğimde “Aydan hanım” diye bir arpa çeşidi gördük. Götürdük memlekette uyguladık. Şimdi Yapraklı’nın yüzde sekseni “Aydan hanım” arpa ekiyor. Ben ziraat odası başkanı olduğumda ilk projem alternatif ürün yetiştirmek oldu. Patatesi Yapraklı bölgesine ilk ben diktim, çileği ben diktim.  Buradan “Tosun bey, Emin bey” buğday çeşitlerini, arpa çeşitlerini diktik memlekete uyguladık.” dedi

Tarla günü etkinliği Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen ve deneme ekimi yapılan çeşitlerin tanıtımı için tarlalara düzenlenen gezi ile devam etti. Etkinliğe katılan üreticiler ziraat mühendislerinden detaylı bilgi aldı. 
 
tarla günü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TAGEM buğday arpa