Doğal hayattan kameralara yansıyanlar…

28 December Tuesday, 2021
Tokat’ın Niksar ilçesinde jandarmanın yaralı halde bulduğu yavru karaca tedavisinin ardından doğaya bırakıldı. Giresun’da ise yiyecek bulmakta güçlük çeken aç kurtlar yerleşim yerlerine indi. Yiyecek bulmakta güçlük geçen yaban hayvanları için doğada birçok noktaya yem bırakıldı.
Doğal hayattan kameralara yansıyanlar… Tokat'ın Niksar ilçesinde jandarmanın yaralı halde bulduğu yavru karaca, tedavisinin ardından doğaya salındı. Devriye görevi yapan jandarma ekipleri, Çamiçi Yaylası'nda yaralı karaca yavrusu buldu.

Ekipler, Jandarma Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi'ne bilgi verildi.

Yaralı karaca, Jandarma Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü personeli tarafından tedavisi ve beslemesi yapılarak doğaya bırakıldı.
Giresun’da geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışında yiyecek bulmakta zorlanan aç kurtlar sürü haline yiyecek aramak için yerleşim yerine indiler.  

 Giresun’un Doğankent ilçesine bağlı Doymuş köyü Üzümce mahallesinde bir evin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde 6 kurttan oluşan sürü, yiyecek aramak için yerleşim yerine indi. 26 Aralık Pazar günü sabah saat 06:00 sularında ev sahibinin beslediği köpeğin sürekli havlamasından dolayı güvenlik kamerasını kontrol ettiğinde kurt sürüsünün yiyecek aradığını gördü. Görüntülerde kurtların bir süre sonra gözden kaybolduğu görüldü.

  Üzümlü mahallesinin sakinlerinden Ömer Tekin, “Kurt sürülerinin dağlardan aşağı onca mahalle arasından buraya kadar kimseye zarar vermeden gelmiş olmaları büyük bir şans. Çünkü kurtların evlerin arasında rahatça dolaştığı saat çok da geç bir saat değil sabahın altısında bu kadar rahat hareket edebiliyorlarsa bunlar araçlara ve evlere alışmış artık. Köpek sesleri de onları tedirgin ediyor ama çok da panikletmediği görülüyor” diyerek endişesini dile getirdi.

Şırnak'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle beslenmekte güçlük çeken yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, kar kalınlığının 20 santimetreyi aştığı Şırnak-Uludere kara yolunun Şenoba mevkisine yaban hayvanları için buğday, sebze, yonca ve et bıraktı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şırnak Şube Müdürü Orhan Kalay, gazetecilere, her yıl olduğu gibi bu yıl da kış ayında yaban hayvanlarının yoğun bulunduğu alanlarda yemleme çalışması yaptıklarını söyledi.

Bu sayede kışın yiyecek bulamayan yaban hayvanlarının köylere inmesinin de engellendiğini ifade eden Kalay, mart sonuna kadar hava koşullarına göre doğaya yem bırakacaklarını aktardı.
Birini Tepesi mevkisi ile Uludere-Beytüşşebap bölgesinde kar yağışının yoğun olduğu yerlerde çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Kalay, şöyle konuştu:

"Kuşlar için buğday, yırtıcı hayvanlar için et, memeli hayvanlar için de yonca veya sebze bırakıyoruz. Bu yıl yaklaşık 6 ton buğday hazırladık. Bunları 3-4 aylık kış süresince doğaya bırakacağız. Manavlardan sebze artığı, kasaplardan da et artıklarından oluşan yaklaşık yarım ton yemi doğaya bırakıyoruz. Yaban hayata destek amaçlı çalışmalarımız kış boyunca devam edecek."
doğal hayat yaban kurt sürü yemleme yaralı karaca