Doğal yaşam takipte

31 May Wednesday, 2023
Doğal yaşamın korunması ve kollanması için sıkı takip ve denetim çalışmaları devam ediyor. Hayvan ve bitkilerin doğal yaşamları birçok yerde gözlemlenirken aynı zamanda kaçak avcılığa karşı da ekipler her an görev başında.
Doğal yaşam takipte
Doğal yaşamın korunum kollanması için sıkı takip devam ediyor.

Hayvanların doğal yaşamları ve koşulları gözlemlerle birlikte iyileştiriliyor ve geliştiriliyor. Başta kaçak avcılara karşı ekipler de sık sık devriyeye çıkıyor, vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiriyor.

Malatya’da İl Jandarma Komutanlığı ve Kale İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün su ürünleri ekipleri Karakaya Baraj Gölü'nde av yasağı dolayısıyla yaptığı denetimlerde kaçak avcılara ceza yağdırdı.

Av yasağını ihlal eden ve oltayla avcılık yapan 12 kişiye 5 bin 628'er lira, zıpkınla avcılık yapan 3 kişiye 1654'er lira, ruhsatsız ticari avcılık yapan 2 kişiye 16 bin 561'er lira olmak üzere 17 kişiye 105 bin 620 lira idari para cezası uyguladı.

Kastamonu’da vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altında olan iki balaban kuşu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü ekipleri seferber oldu.

Vatandaşların ihbarı üzerine iki ayrı bölgeye giden ekipler, kuşlar teslim aldı. Koruma altına alınan balaban kuşu, tedavi edilmek üzere bölgede bulunan bir kliniğe götürüldü. Yaralı ve bitkin halde bulunan balaban kuşlarının koruma altına alınacağı öğrenildi.

Korunanlar sadece hayvanlar değil. Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürlüğü yılda bir kez baharın son günlerinde çiçek açan Manisa lalesini koruma altında olduğunu hatırlattı.

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda Spil Dağı Milli Parkı'nda zirveye yakın bölgelerde görülen laleyi koparmanın idari para cezasının bu yıl 244 bin 315 lira olarak belirlendiğini de vurgulandı.

Gözlemler sırasında hayvanların sevimli anları da kameralara yansıyor

Kars Sarıkamış’ta boz ayılar kış uykusundan uyandı. Uykudan uyanan ayılar, kış boyu tükettikleri enerjilerini yeniden kazanmak için yiyecek arayışına başladı. Ayıların çoğu karınlarını doyurmak üzere soluğu ilçe çöplüğünde aldı.

Kameralara yansıyan ve yiyecek arayan ayılardan birisinin göç eden ve yazı Artvin Ardanuç’ta geçiren ‘Arkadaş’ isimli boz olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan, Sarıkamış’ta kış uykusundan uyanan ve yiyecek aramaya başlayan boz ayılar, zaman zaman ilçe merkezinde de görülüyor. Ayılar karınlarını doyurduktan sonra sarıçam ormanlarının derinlikleri gidiyor.
doğa koruma milli parklar tarım orman manisa malatya kastamonu kars lale kaçak av ayı balaban kuş