Fındık tarımında bir ilk: ZİHA’lı ilaçlama

05 May Wednesday, 2021
Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındık sektöründe bir ilke daha imza atıldı. Türkiye’de ilk kez fındıkta Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla ilaçlama yapıldı. Yeni uygulamayla birlikte, yamaç arazilerden oluşan zorlu coğrafyada hem zamandan hem maliyetten hem de işçilikten tasarruf sağlanacak.
Fındık tarımında bir ilk: ZİHA’lı ilaçlama Fındıkta Zirai İnsansız Hava Aracı ZİHA dönemi başladı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TARNET ile başlattığı ortak çalışma kapsamında ilk defa fındık bahçeleri ZİHA ile ilaçlandı.

ZİHA’nın fındık bahçelerinde ilk kez kullanıldığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Proje Koordinatörü Asım Suyabatmaz “Fındık Verimliliğini Artırma Projesi (FİNVER) kapsamında bahçesine bakamayan vatandaşlarımızdan bahçelerini kiralıyoruz. 5 Yıl boyunca, budamadan gübrelemesine, ilaçlamadan hasadına kadar tüm süreci kapsayacak çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. 5 yıl boyunca da aynı bahçeden iki katı ürün almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda teknolojik imkanlardan da üst düzeyde yararlanmaya çalışıyoruz. Bugün burada fındık yetiştiriciliğinde ilk kez kullanılan Zirai İnsansız Hava Aracıyla (ZİHA) dakikalar içerisinde 10 dönümlük bir alanı ilk kez ilaçladık. Bu ilaçlama sayesinde, hem zamandan, hem maliyetten hem de işçilikten tasarruf etmiş bulunuyoruz. Vatandaşlarımıza ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda Türkiye’nin stratejik ihracat kalemi olan fındığa bir katma değer sağlıyoruz” diye konuştu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İştirak şirketi ORTAR AŞ Genel Müdürü Sancar Eser, ZİHA’ların diğer alanlarda da kullanılacağını belirtti. “ORTAR A.Ş olarak Türkiye’de ilkleri yapmaya devam ediyoruz. Ordu’da, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile birlikte fındıkta Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla birlikte ilaçlama başlattık. Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla birlikte Tarım Kredi Kooperatifleriyle gerçekleştirdiğimiz birçok projemiz var. Engebeli bir arazi yapımız var. Bu arazi yapısıyla birlikte ulaşılamayan bahçelerimiz var. Bu İnsansız hava araçlarıyla birlikte ulaşılamayan nokta kalmayacak. Bundan sonra da tarımla ilgili diğer alanlarda Zirai İnsansız Hava Araçlarını kullanmaya devam edeceğiz” dedi.
ordu fındık zirai tarım fındık insansız hava aracı