‘Gazella gazella’ ceylanlarından sevindiren haber

27 January Thursday, 2022
Türkiye'de sadece Hatay'ın Suriye sınırındaki ilçelerinde yaşadığı belirlenen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan dağ ceylanlarının sayısı artıyor. Koruma altına alınan "Gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı bir yılda yüzde 12 artarak 1280'e ulaştı.
‘Gazella gazella’ ceylanlarından sevindiren haber
Nesli tükenme tehlikesinde olan Hatay dağ ceylanı sayısı devletin girişimleriyle artıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü verilerine göre 1141 olan "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı, geçen yıl yüzde 12'den biraz fazla artarak 1280'e yükseldi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, "Dünyada sadece İsrail ve Türkiye’de var. Ülkemizde ise sadece Hatay’da yaşadığı biliniyor. Türkiye’de bulunan çok değerli nadir türlerdendir. Hatay’da sadece bulunmasına binaen Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından 2019 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildi. Bu alanın büyüklüğü 12 bin 515 hektardır. Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezinin amacı türün neslinin devam ettirilmesi. Bu tesis ceylanlar açısından birinci derece onların hayat sigortası." dedi.

Dağ ceylanlarının çeşitli nedenlerden dolayı sağlık sorunu yaşayabildiğini aktaran Akın, bu ceylanların Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi tamamlandıktan sonra tekrar doğal ortamına kavuşturulduğunu da sözlerine ekledi.
hatay dağ ceylanı koruma nesli tehlike altında