Hatay pazı üretimde iddialı

24 January Monday, 2022
Türkiye'de pazı üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Hatay'da, hasadına başlanan üründeki verim ve fiyat üreticilerinin yüzünü güldürdü. Yaklaşık 7 bin tonluk Türkiye pazı üretiminin 5 bin tonunu karşılayan ilde bu yıl 6 bin tondan fazla ürün bekleniyor.
Hatay pazı üretimde iddialı Hatay’da pazı hasadı sürüyor. Üründeki verim ve fiyat üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

Geçen yıl Hataylı çiftçiler yaklaşık 3 bin dekarlık ekiminden 5 bin tonun üzerinde ürün alırken, bu yıl ekim alanları 3 bin dekarın üzerine çıkan pazı bitkisinde rekoltenin 6 bin tonu geçmesi bekleniyor.

Türkiye'nin pazı ihtiyacının yaklaşık yüzde 72'sinin Hatay'dan karşılandığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu üretim verilerini paylaştı. "Türkiye'nin pazı ihtiyacının yüzde 72'sini ilimizden karşılıyoruz. İlimizdeki pazı üretimi şu an 3 bin dekarın üzerinde. 2020 yılında 3 bin dekarın altındaydı. Bir miktar artışımız var. Bunun karşılığında geçen yıl aldığımız ürün 5 bin tonun biraz üzerindeyken bu yıl 6 bin tonları geçecek kadar üretimimiz bulunuyor. Pazı kilogramı 1 ila 1,5 lira arasında pazar bulabiliyor. Dekardan 1800 kilogram ile 2 ton arasında verim alıyoruz. Buralardan elde edilen pazıyı çiftçilerimiz özellikle ülkemizdeki pazarlara sunuyorlar ve ülkemiz insanları bundan istifade ediyorlar.” dedi.

Pazının yetişmesi için uygun iklim koşullarını taşıyan Hatay, 7 bin 100 tonluk Türkiye pazı üretiminin yaklaşık 5 bin 100 tonunu karşılıyor.
pazı hatay üretim verim