Zonguldak'ta yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor. Sabırlı köyünde üzüm yetiştiren Muharrem Temürlenk, 150 yıl önce üzüm bahçesinin dedesi tarafından oluşturulduğunu söyledi.
Üç nesildir üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Temürlenk, "Yüz yıl önce dedem 2 dönüm tarlaya üzüm dikmiş, Alaplı'da, özelikle Sabırlı köyündeki her bahçede üzüm bağları varmış, karaçatlak üzümü, Türkiye'nin birçok bölgesine atlarla satılmak için götürülürmüş ancak 1980'li yıllarda bu işi yapan kimse kalmadı. Biz ise atalarımızdan yadigar kaldığı için üzüm yetiştiriciliğine devam ediyoruz. Üç nesildir karaçatlak üzümü yetiştiriyoruz. Benden sonra çocuklarım ve torunlarım devam edecek" diye konuştu.
Karaçatlak üzümü yetiştirmenin zor ve sürekli ilgi istediğine dikkati çeken Temürlenk, "Her yıl üzümün ilaçlamasını ve bakımını yapıyoruz. Pazarda çok aranan bir meyvedir. Kilogramı 5 liradan satılıyor. Biz pazarını oluşturamadığımız için sadece manavlara veriyoruz. Kış mevsiminde ilçemizde en çok aranan meyve karaçatlaktır. Tadı da çok güzeldir" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar programında...
Devamını Oku ->
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı, yabancı türlerle mücadelenin etkin...
Devamını Oku ->
Kahramanmaraş’ta “Türkiye'nin Depremden Etkilenen Bölgelerinde...
Devamını Oku ->
Hayvancılık sektörü yeni ırklarla gelişiyor. Bandırma Koyunculuk...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 6 şubat depremlerinden...
Devamını Oku ->
IPARD programı projelere, projeler de yatırıma dönüşmeye devam...
Devamını Oku ->
Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim...
Devamını Oku ->