Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye çevresinde kendiliğinden yetişen, ''Frenk yemişi'' veya ''kaynana dili'' olarak da bilinen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan proje tamamlandı.
Mersin başta olmak üzere Çukurova yöresinde tarıma elverişsiz arazilerde dahi kendiliğinden yetişen, halk arasında "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak bilinen dikenli incirin en iyi çeşidinin tespiti için yürütülen projede Anamur'dan iki genotip "ümit var" olarak belirlendi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda meyve kalitesi ve verim açısından en iyi iki tür tespit edildi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Cengiz Türkay, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'den seçilen 103 dikenli incir genotipinden meyve örneği alınarak laboratuvarda analizlerinin yapıldığını söyledi.
Genetik kaynak parseline alınan genotiplerin tescili için çalışma başlatıldığını ifade eden Türkay, çalışmanın yöre çiftçisine büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi. Türkay, dikenli incirin kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişip yöre halkına önemli gelir kaynağı sağladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar programında...
Devamını Oku ->
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı, yabancı türlerle mücadelenin etkin...
Devamını Oku ->
Kahramanmaraş’ta “Türkiye'nin Depremden Etkilenen Bölgelerinde...
Devamını Oku ->
Hayvancılık sektörü yeni ırklarla gelişiyor. Bandırma Koyunculuk...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 6 şubat depremlerinden...
Devamını Oku ->
IPARD programı projelere, projeler de yatırıma dönüşmeye devam...
Devamını Oku ->
Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim...
Devamını Oku ->