Kırsal Kalkınma için yeni hedef

09 March Thursday, 2023
“Kırsal Kalkınma Amacıyla Kırsal Topluluklarda Sosyal Sermayenin Geliştirilmesi” projesi kapanış toplantısı Ankara’da yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen projede özellikle kırsalda eğitim faaliyetleriyle girişimciliğin artması hedefleniyor. Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Birben, proje sonuçlarının video eğitim seti ve e-kitap olarak hazırlanıp daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaklarını belirtti.
Kırsal Kalkınma için yeni hedef
Haber    : Neslihan AKTAŞ  
Kamera : Tuncay GÜNEŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Her alanda kırsal kalkınmayı arttırmayı hedefleyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları projelerle destekleniyor.

Bu amaçla yola çıkan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı kırsaldaki girişimcilere ve onlarla çalışan uzmanlara ulaşabilecek bir projeyi hayata geçirdi. 

Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğünün koordinesinde yürütülen “Kırsal Kalkınma Amacıyla Kırsal Topluluklarda Sosyal Sermayenin Geliştirilmesi” projesi kapanış toplantısında bir araya gelen proje ortakları çalışmalarını sunumlarla anlattı.

Projede kadın çiftçilerin girişimciliğinin geliştirilmesine öncelik verdiklerini aktaran Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Uluslararası İlişkiler Birim Sorumlusu Bülent Sezer, “Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızda yer alan Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri çalışma grubumuzla kırsaldaki kadınlara yönelik cinsiyet duyarlı eğitim, çalışma ve projelerimize devam ettiğimizin de altını çizmek isterim. Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz son on yıl içerisinde çok uluslu 11 Avrupa Birliği projesini ve uluslararası çalıştay, eğitim ve çalışma ziyareti gibi bir dizi etkinliği kamunun yerel kaynakları ya da bütçesinden herhangi bir pay almadan hayata geçirmiştir.”

Sosyal sermayenin ancak eğitimle arttırılabileceğine vurgu yapan Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Birben kırsal kalkınmanın toplumun tüm kesimlerine etki ettiğini belirtti.

Proje sonuçlarının video eğitim seti ve e-kitap olarak hazırlanıp daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaklarını söyleyen Birben konuşmasına şöyle devam etti: “Eğiticilerin kırsalda sosyal sermaye oluşumu ve gelişimi konusunda eğitilmesi, teknik kapasitelerin geliştirilmesi, kırsal yönetişim ve yerel kapasitenin güçlendirilmesi, girişimcilerin kapasitelerinin geliştirilmesi, uzun dönemde kırsal örgütlemenin iyileştirilmesiyle müfredat programlarının zenginleştirilmesine katkı sağlanacaktır. Eğitimle sosyal sermaye arasında çok güçlü bir bağ vardır. Eğitimin önemli bireysel gelirleri yanında toplumsal faydayı arttırmasının da mümkün olduğu bilinmektedir.”

Proje Koordinatörü Nilgün Gümüşay da yaptığı sunumda projenin hedefleri, uygulama süreci ve çıktılarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Kırsalda yaşayanları kırsalda sosyal sermayenin geliştirilmesi konusunda eğitmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan eğiticilerin eğitimini sağlamak. E-öğrenme eğitim modülleri, kısa video seti ve e-kitap hazırlamak. Bunlar bizim projemizin amaçları olarak yer almaktadır.”

Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan toplantıya; proje ortaklarının yanında Türkiye, Portekiz, İspanya ve Avusturya’dan akademisyenler katıldı.
kırsal kalkınma sosyal sermaye kırsalda kadın girişimci proje utem eğitim ve yayın tarım ve orman