Konya'da bağbozumu coşkusu

22 September Tuesday, 2026
Konya'nın merkez Meram ilçesinde düzenlenen Geleneksel Bağbozumu ve Pekmez Kaynatma Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Tarihi Meram Bağı'nda toplanan yerli üzümler dev kazanlarda kaynatılarak pekmeze dönüştürülürken, pişirilen geleneksel bulgur da vatandaşlara ikram edildi.
Konya'da bağbozumu coşkusu Meram Belediyesi ev sahipliğinde kapılarını açan Geleneksel Bağbozumu ve Pekmez Kaynatma festivalinde, unutulmaya yüz tutan köklü bir bağcılık mirası günümüze taşındı. Alandaki bini aşkın asmadan toplanan nazlı, dimrit ve aladiriz türü üzümler imece usulüyle sıkıldı; odun ateşinde tüten kazanlarda şıralar kaynatılarak taze pekmez ve haşhaşlı bulgur şöleni sunuldu.

Asırlık pelit ağaçları arasında imece usulü hasat

18 bin metrekarelik alanda yer alan; 200 yıllık pelit ağaçları, meyve fidanları ve geleneksel taş eviyle katılımcıları nostaljik bir yolculuğa çıkaran Meram Bağı'nda binden fazla asma bulunuyor. Festival kapsamında alanda yetiştirilen nazlı, dimrit ve aladiriz türü yerli üzümler bağlardan imece usulüyle toplandı. Ezme teknelerine aktarılarak şırası çıkarılan üzümler, alanda kurulan dev kazanlarda saatlerce kaynatılarak geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürüldü.

"Kadim mirası gelecek kuşaklara aktarıyoruz"

Etkinliğe katılarak kazan başına geçen ve pekmez kaynatan Konya Valisi İbrahim Akın, bu festivalin kendisini çocukluk yıllarına götürdüğünü belirterek köylerde süregelen bu kültürün korunmasının büyük bir değer taşıdığını ifade etti.
 
Meram Bağı'nın kentin hafızasını tazeleyen en anlamlı projelerden biri olduğunu vurgulayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise amaçlarının yalnızca pekmez kaynatmak olmadığını dile getirdi.
 
Kavuş, "Bağbozumunu yapıp pekmezi kaynatırken bir yandan da bulgurumuzu pişiriyor, ezme haşhaşımızla beraber gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Asıl hedefimiz, şehir hayatıyla birlikte unutulmaya yüz tutan geleneklerimizi hemşerilerimize yeniden hatırlatmak ve Konya’mızı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerimize bu kadim kültürü tanıtmaktır" dedi.

Lezzet ikramları ve müzik şöleniyle sona erdi

Kazanlarda taze kaynatılan şifalı pekmez, kaynar bulgur ve haşhaş ikramları alanı dolduran binlerce vatandaşa dağıtıldı. Meram'ın tarihi atmosferinde gerçekleşen bağbozumu buluşması, Konya Baranası'nın seslendirdiği geleneksel türküler ve müzik dinletisiyle coşkulu bir şekilde tamamlandı.
Konya haberleri Meram Belediyesi bağbozumu pekmez kaynatma Meram Bağı Mustafa Kavuş geleneksel festivaller