Konya’da SAY ile biyoçeşitlilik artıyor

20 June Monday, 2022
Konya Ovası Havzası geleceğe taşınıyor. Tarım-Orman, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları ile FAO Konya Ovası için el ele verdi. ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi’nin uygulandığı havzada biyoçeşitlilik adına önemli adımlar atıldı. FAO’nun projenin tanıtımı ile ilgili düzenlediği basın turunun ikinci durağı da projenin önemli üslerinden Konya Ereğli Orman İşletme Şefliği oldu.
Konya’da SAY ile biyoçeşitlilik artıyor
Haber   : Cem BAYAN 
Kamera: Tuncay GÜNEŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

 
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi SAY kapsamındaki çalışmalar ile tarım ve biyoçeşitlilik korunuyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları ortaklaşa yürüttüğü projenin tanıtımı için düzenlenen Konya ve Karaman’daki basın turunun ikinci durağı Konya Ereğli Orman İşletme Şefliği oldu.

Şeflikte yetiştirilen fidanlar proje kapsamında biyoçeşitliliğin artırılması ve korunması, erozyonla mücadele ve bal ormanlarının kurulumu gibi geleceğe dönük uygulamalarda kullanılıyor. 50 bin fidan üretim kapasitesine sahip 300 metrekarelik serada bölgenin yerel bitkileri kadar gelir getirici türler de yetiştiriliyor.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele ÇEM Genel Müdürü Nurettin Taş, fidanlıkta basın turunu yakından takip eden WebTarımTV’nin sorularını yanıtladı. Uygulamalı meyve bahçeleri kurulduğunu söyleyen Genel Müdür Taş “Bu bahçeler ile damla ve yer altı sulamanın önemini üreticilere göstermiş olduk. Yüzde 25’lik su ve enerji tasarrufu sağlanırken yüzde 29’a varan verim artışı kaydedildi.  Biz 35 bin adet ceviz, badem gibi gelir getirici tür ile yöre insanının gelirini artmasını sağladık. Arıcılık alanında 2 bin 200 arı kovanını köylülere dağıtıp, eğitimler verdik. İki bal ormanı kuruldu.” dedi.

FAO Türkiye Ormancılık Sorumlusu Peter Pechacek (Pehaçek) de projenin uzun vadede daha etkili olacağını belirtti.  Yöre insanı için odun dışı orman ürünleri olduğuna dikkat çektiklerini söyleyen Pechacek, tüketicilerin de sertifikalı ürün etiketiyle ürünün sürdürülebilir yöntemle üretildiğini anlama imkanı bulacağını ifade etti.
fao birleşmiş milletler tarım orman çevre şehircilik iklim biyoçeşitlilik say