Konya Tarım Fuarı ziyaretçi akınına uğradı

17 March Friday, 2023
Konya Türkiye’nin en büyük tarım fuarına ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 19.’su düzenlenen Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı yerli yabancı yüzlerce firma ve binlerce ziyaretçiyi ağırladı. TÜYAP Fuarlar Genel Müdürü İlhan Ersözlü bu yıl artan yabancı katılımcı sayısına dikkat çekti.
Konya Tarım Fuarı ziyaretçi akınına uğradı
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Hasan Ejder TAZEOĞLU


Konya Tarım Fuarı kapılarını açtı, binlerce ziyaretçi TÜYAP Fuar Merkezi’ne akın etti.

Fuarın ilk gününde Tarım ve Orman Bakanlığı standını ziyaret eden TÜYAP Fuarlar Genel Müdürü İlhan Ersözlü bu yıl fuara katılan yabancı ülke sayısında ciddi artış yaşandığını vurgulayarak: “Fuar bir marka fuar haline geldi. İçeride 20 ülkeden 474 katılımcı firmamız var. Kendi konusunda en büyük üretici firmalarımız, ihracatçı firmalarımız, dünya markaları şu anda Konya’da 6 salon, fuaye bölümü, açık alan sergileme alanıyla beraber 100 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. 101 ülkeden ziyaretçilerimiz var. Özellikle uzak coğrafyalardan gelenlerin bu sene biraz arttığını gördük.” dedi.

Konyalı üreticilerin heyecanla beklediği fuarı Türkiye’nin farklı şehirlerinden üreticiler de ziyaret etti.

Ziyaretçiler arasında yenilikçi çiftçiler de vardı… Girişimciler de…

Doğrudan ekimle köyündeki tarıma yeni bir bakış açısı kazandıran Derviş Kısa uğraşlarını şöyle anlattı: “Türkiye’de ilk doğrudan ekim yapan köylüyüm. Çift yapmadığım için kendime çiftçi demiyorum. Doğrudan ekimde, işlemesiz tarımda toprağın yanmaması, toprağın içerisindeki organizmaların ölmemesiyle koruyucu ve onarıcı bir tarım yapmış oluyorum. İşlemesiz tarımın amacı da bu olmalı. Konya’da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber çalışıyorum. Avrupa Birliği projeleriyle çalışıyorum. FAO’nun toplantılarına konuşmacı olarak katıldım.”

Girişimci çiftçi kardeşler aradıkları firmaları fuarda buldu. Fuar için Kayseri’den Konya’ya gelen Abdusselam Kuzugüden, “Kayseri’nin Felahiye ilçesinde tarımla uğraşıyoruz. Şöyle bir planımız vardı abimle beraber. Onun için Konya’ya geldik. Bakliyatımızın paketlenmesini kendi köyümüzde yapıp marketlere pazarlamaya yani aradaki aracıları çıkararak daha güçlü olmaya gayret ediyoruz.”

Babasıyla birlikte fuara gelen Ela devasa traktörlere şaşkınlıkla bakarken öğretmen İsrafil Karakaya da çocuklara tarımı sevdirmek için çalıştığını şu sözlerle anlattı: “Çiftçilikten gelmeyiz, topraktan, köyden yetişen insanlar olduğumuz için tarım fuarındaki gelişmeler, üretimin nasıl olduğu ilgimizi çekiyor. Her yıl daha iyiye gidiyor. Ülke tarımı için, ülkenin gelişmesi için her yıl daha iyiye gittiğini gördüm. Kızımı getirmemdeki amaç da üretimin nasıl gerçekleştiğini, üretimin değerini, bilmesi için getirdim. Tarımı bu ülkenin geleceği olarak görüyorum. Çocuklara bunu aşılamalıyız. Bugünün küçükleri yarının büyükleri olacak.”

Kenya, Uganda, İran gibi 100’ün üzerinde ülkeden 5 bine yakın iş insanının katıldığı Konya Tarım Fuarı’nı toplamda 300 bine yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
konya tarım fuar tüyap mekanizasyon tarım makinaları traktör çiftçi