Kuraklıkla mücadele eylem planıyla hızlandı

01 February Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklıkla mücadelede yeni bir dönem başlattı. Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin açıkladığı “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı” toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan geniş kapsamlı bir çalışma. Eylem planının mimarlarından Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek çalışmanın detaylarını Web Tarım TV’ye anlattı.
Kuraklıkla mücadele eylem planıyla hızlandı
Haber: Neslihan AKTAŞ - Hülya OMRAK 
Kamera: Mustafa COŞKUN 
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Eylem planı hayata geçiyor, kuraklıkla topyekûn mücadele dönemi başlıyor.

İklim değişikliği beraberinde kuraklık sorununu getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığın afete dönüşmemesi için bir dizi önlemi hayata geçirdi. Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışma sonucu hayata geçirilen “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı” seferberlik denebilecek tedbirleri içeriyor.

Planın eyleme dökülmesinde önemli görevler üstlenen Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek programın detaylarını Web Tarım TV’ye anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde 21 kurum ve kuruluşun Eylem Planında görev üstleneceğini belirten Daire Başkanı Özbek, “5 yıllık dönemde iklim değişikliğinin tarımsal üretime olumsuz etkilerini tarım sektöründe minimize etmek için kuraklığı nasıl yöneteceğini ve bunu en önemli paydaşımız çiftçilerimizle nasıl paylaşacağımız konusunda eylemler içeriyor.” dedi.

En önemli tedbir suya göre tarım

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin açıkladığı eylem planının 55 tedbiri içerdiğini söyleyen Özbek, çalışmanın risk değerlendirme raporu, erken uyarı sistemi değerlendirme raporu ve hububat değerlendirme raporlarıyla takip edileceğini kaydetti.  
 
“50 bin projeye yüzde 50 hibe verdik”

Tarımsal kuraklıkla mücadele için sulama sistemlerinin değişmesi gerektiğini belirten Özbek, Bakanlığın bu alanda verdiği destekler hakkında şöyle bilgi verdi: “Biz Tarım Reformu Genel Müdürlüğü olarak Tarım ve Orman Bakanlığı adına basınçlı sulama sistemlerine yüzde 50 hibe veriyoruz. 50 bin projeye 5 milyon dekar arazide yüzde 50 hibe vermişiz şimdiye kadar. 2022’de proje uygunluğuna göre tamamına verdik. 2023’te müracaatları alıyoruz. Bu müracaatlar doğrultusunda hibe vereceğiz. Bu eylem planımızda tedbir sayısı fazla.  Bu eylem planımızda ilgili kurumlar fazla. Bu eylem planımızda suya göre tarım. Ülke olarak 8,5 milyon hektarın tamamını sulamaya açtığımızda tamamını basınçlı sulama sistemi, damlama ve yağmurlama sistemi olarak planlayacağız. Biz de Tarım Reformu Genel Müdürlüğü olarak bunlara hibe vereceğiz.”
 
Yağışların başlamasıyla kuraklığın etkilerinin de azalacağını belirten Özbek, alınan tedbirlerle tarımsal kuraklık yaşanmayacağını belirterek, “Yağışlarda bir sorun yok. Meteorolojik kuraklığı hissettik. Ama kesinlikle ülkemizde tarımsal kuraklığa dönüşmüş bir sorun yok.” şeklinde konuştu.

Bakanlık tasarruflu sulama sistemlerine destek veriyor

Çiftçilerin sulama alışkanlıklarını değiştirecek sistemleri desteklediklerini hatırlatan Daire Başkanı Özbek, yüzde 50 hibe verilen başlıkları şöyle sıraladı: “Tarımda en önemli girdi sulama ve gübreleme. 2007’den beri basınçlı sulama sistemlerine hibe desteğimiz oldu. Talep artarak devam ediyor. Tasarruflu su kullanımını, basınçlı sulama sitemi, pivot sulama, toprak altı damlama sulama sistemi, yağmurlama sulama sistemi, damlama sulama sistemi. Bunları yaygınlaştırmak bu eylem planının en önemli tedbirlerinden birisi.”  

Tarım ve Orman Bakanlığının “İklim Değişmeden Biz Değişeceğiz” sloganıyla başlattığı çalışmalar ve desteklemelerle çiftçilerin kurak sezonu sorunsuz geçirmesi amaçlanıyor.
kuraklık eylem plan su tasarrufu sulama basınçlı sulama destek hibe tarım reformu tarım ve orman