“Kurban Bayramı için görev başındayız”

30 June Thursday, 2022
Kurban Bayramına sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri kurbanın yetiştiği meradan satış yerlerine kadar denetimleri aksatmadan sürdürüyor. Webtarımtv’ye konuşan Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, vatandaşlara sağlıklı kurbanlıkların ulaşması için gereken her türlü çalışmanın yapıldığını belirterek uygunsuz taşıma ya da satış yapanlara cezai müeyyidelerin uygulandığını hatırlattı.
“Kurban Bayramı için görev başındayız” Kurban Bayramı için geri sayım sürüyor.

Kurulan pek çok kurbanlık pazarında pazarlıklar iki yıllık pandemi sürecinin ardından kaldığı yerden devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri ise vatandaşların sağlıklı kurbana ulaşabilmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Webtarımtv’ye açıklamalarda bulunan Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik vatandaşların sağlıklı kurbana ulaşabilmesi için bakanlık olarak 7/24, ahırdan satış yerlerine kadar denetimlerin ve çalışmaların devam ettiğini belirtti. Genel Müdür Çelik “Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için her türlü denetimi yapıyoruz.  Bakanlığa ait genelgeler ve diğer talimatlarda belirtilen koruyucu aşılara ilişkin hükümler kesin olarak uygulanıyor ve buna göre de hayvanların sevki için gereken sağlık raporları düzenliyoruz. Ayrıca, kurban satış yerlerinin girişlerde bu belgeler mutlaka kontrol ediliyor. Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmeler ve pazardaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, burun akıntısına kadar sağlıkları günlük değil anlık olarak ekiplerce kontrol ediliyor. Sadece sağlıklı hayvanların nakline ve satışına izin veriyoruz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile pazarlardan kurbanlıklarını alabilir.” dedi.

Aşısızlık ya da benzeri olumsuz durumlarda ağır yaptırımlar uygulandığını hatırlatan Çelik “Aykırı işlemlerde 5996 sayılı kanun kapsamında işlem yapılmaktadır. Aşısız olan hayvanlar kesime gönderilerek itlaf edilmektedir. Üreticilerimizin mağdur olmaması için mutlaka aşı gibi işlemleri aksatmadan yaptırmalı.” uyarısında bulundu.

Hayvanların kulak numaralarının TÜRKVET kayıtlarından internet üzerinden denetlenebileceğini ifade eden Çelik, hayvan varlığının bayram için yeterli olduğunu söyleyerek sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “800 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kesileceğini hesaplıyoruz. Sistemlerimizde de 1,5 milyon büyükbaş, 3 milyon 200 bin de küçükbaş hayvanımız kurbanlık olarak hazır durumda.”
kurban tarım orman bakanlık hayvancılık genel müdürlük salih çelik bayram denetim