Gıda Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce başlatılan, Munzur Sarımsağının üretiminin artırılması ve korunmasına yönelik projeler meyvesini vermeye başladı.
İlk olarak Tunceli’nin endemik türleri arasında yer alan dağ sarımsağının korunması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2012 yılında markalaşma ve coğrafi işaretleme çalışması başlatıldı.
2013 yılında da Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuruyla Tunceli Sarımsağı olarak bilinen sarımsağın “Munzur Sarımsağı” olarak tescillenmesi sağlandı.
2014 yılında Munzur Sarımsağının yetiştirilmesinin için yapılan projeyle 10 aileye 1’er dekar alanda tohum ve teknik destek sağlandı. Proje kapsamında desteklenen üreticilerden Mazgirt ilçesine bağlı Yenimahalle’de ikamet eden Buyruk Ailesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürü Orhan Kaya tarafından ziyaret edildi.
İl Müdürü Kaya, yıllarca insanların sarımsağın toplanma şartlarını bilmediklerini belirterek, “Bu sarımsağın çiçeklenme dönemi Ağustos Eylül ayları. Bu anlamda yaptığımız ilk çalışma eğitim çalışmasıydı. Bütün ilçelerimizde ikişer eğitim çalışması yaparak bilinçsiz toplamayı önledik. Şu anda üreticilerimiz geçmişe göre daha duyarlı. Kendi üretimlerini yapmak suretiyle Munzur Sarımsağının dağda, doğada bilinçsizce toplanmasını engelliyorlar. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz” dedi.
Buyruk Ailesini göstermiş oldukları emekten dolayı tebrik eden İl Müdürü Kaya, Munzur Sarımsağının daha geniş alanlara ekilmesi için başlatılan çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı "Gelecek...
Devamını Oku ->
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, piyasa ihtiyacını karşılamak...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Malatya’da temaslarda...
Devamını Oku ->
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü safkan Arap tayı satışından 39...
Devamını Oku ->
İşletmelerinde 400 binden fazla küçük ve büyükbaş hayvan...
Devamını Oku ->
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Tarım ve Orman...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Öngörülerimiz tutarsa bu yılı 140...
Devamını Oku ->