Orman Genel Müdürlüğü orman yangınlarına karşı 7/24 teyakkuzda

06 August Monday, 2018
Türkiye’deki ormancılık faaliyetlerinde en yetkin kurum olan Orman Genel Müdürlüğünün, orman yangıları konusunda uyarıları var. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey Tarım TV’nin sorularını yanıtlayarak ormanda duman fark edildiği zaman ücretsiz 177 Alo Orman Yangın İhbar hattının aranması gerektiğini belirtti.
Orman Genel Müdürlüğü orman yangınlarına karşı 7/24 teyakkuzda Haber: Cem Bayan
Kamera: Tolga Ürün
Fotoğraf: İbrahim Bağcı

Yaz mevsiminde havanın kuruması ve ısınmasıyla yangın ihtimali artıyor. Doğadaki ekosistem en çok bu yangınlardan dolayı etkileniyor. Türkiye’de ormanla ilgili bütün faaliyetlerden sorumlu olan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) her yıl olduğu gibi bu yaz mevsiminde de sürekli tetikte.

“2018’de yangın sayısı ve alanında azalma var”

Orman yangınları ile merak edilen bütün konuları Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey Tarım TV’ye anlattı. Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezinde sorularımızı yanıtlayan Karacabey, 2018 yaz ortası dönemi ile geçen yıllardaki aynı döneme göre yangın sayısı ve yangından etkilenen alanda azalama olduğunu belirterek “ 2017’de aynı dönemde bin 136 yangında, 7 bin 257 hektar alan zarar görmüştür. Bu yangın başına 6 hektara denk geliyor. Bu yılda 941 adet yangında 2 bin 542 hektar zarar gördü.” dedi.

“Orman yangınlarının yüzde 87’si insan kaynaklı”

Genel Müdür yangınların çıkış nedeninin temelinde insan unsuru olduğuna dikkat çekti.  Karacabey sözlerine “Ülkemizde çıkan yangınların yüzde 87’sinin temel nedeni insanların ihmali ve dikkatsizliği. Ufak bir hatanın büyük bir sonucu oluyor. Anız yakımındaki alevler rüzgârla  ormana sıçrıyor, ya da söndürülmeyen bir mangal, arabadan atılan bir izmarit binlerce hektarı yok edebiliyor. Bunlar belli başlı kusurlar. Yaz gününde havaların sıcak ve kuru olmasından ötürü ufak bir kıvılcımın büyük bir yangına neden olacağını vatandaşlarımızın hatırlamasını isterim” şeklinde devam etti.

“Mücadelede, içinde  bulunduğumuz Akdeniz İklimi Kuşağı’nda birinciyiz”

Karacabey, orman yangınları ile mücadelede Akdeniz Kuşağı’nda Türkiye’nin lider olduğunu söyledi. “Yangınla mücadelede dünya genelinde en iyi ülkelerdeniz. Akdeniz İklimi Kuşağı’nda ise birinci sıradayız. Bizden sonra Fransa geliyor ama onlar da yangını bizim iki katı bir süremizde kontrol altına alabiliyorlar. 36 bin kişilik OGM personeli yangınlarla mücadeleyi vatani görev olarak sayıyor ve bu hisle yangınlarla mücadele ediyoruz. Kurum olarak yangınlarda 114 kişiyi şehit verdik. El birliği ile kısa sürede ve dar alanda kontrol altına alıyoruz. Gururla söyleyebilirim ki son teknolojiyi kullanıyoruz. Orman Yangın Yönetim Merkezi’nden araçlarımızın durumlarını takip edip, yönlendirebiliyoruz. 2 bin aracı takip ediyoruz. Yangınlar ve ormanlar helikopter ve 776 kuledeki kameralarla takip ediliyor. Sayısız su havuzları inşa ettik. Yangınlara ilk müdahalemiz şu anda 15 dakika ancak bu süreyi azaltmak için çalışmalar devam edecek.” ifadeleriyle vurguladı.

“80 yılda ortaya çıkan ormanı bir kıvılcımla yakmayalım”

Bekir Karacabey kırsalda yaşayan vatandaşların da orman yangınlarıyla mücadelede önemli rol oynadığının altını çizerek “22 bin 600 orman köyümüze, 3 binden fazla 3 tonluk su tankını ücretsiz dağıttık. Gündelik faaliyetlerde de kullanılabilen bu su tanklarıyla birlikte köylüler ilk müdahaleyi yapabiliyorlar ve yangını söndürebiliyorlar. Vatandaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Karacabey, yangınlarla mücadele kapsamındaki eğitim faaliyetlerini açıkladı: “ Bütün vatandaşlarımıza yönelik  eğitim çalışmalarımız var. 200 bin öğrencimize bire bir ormanların önemini, yangınlarla mücadele yolarını anlattık. Sincap çocuk dergisiyle çocuklarımıza, askeri tesislerde askerlerimize, Diyanet’le iş birliği yaparak camilerdeki vatandaşlarımıza yönelik eğitim çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımızdan gönüllülük esasında destek alacağız ve bu konuda da eğitim vereceğiz. Başta dediğim gibi yaz gününde havaların sıcak ve kuru olmasından ötürü ufak bir kıvılcımın büyük bir yangına neden olacağını vatandaşlarımızın hatırlamasını isterim. Pek çok yerde mesire yeri tesis edildi ve bu alanlar dışında piknik ateşi yakılmamalı. 80 yılda ortaya çıkan ormanı bir kıvılcımla yakmayalım. Yangın görüldüğünde 177 Alo Orman Yangın İhbar Hattını ve bazı illerde 112 ortak ihbar hattını arayarak ücretsiz olarak bildirebilirler.”

“Ormanlarımız Anayasa güvencesi altında ve orman suçu ağır ceza kapsamında”

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey sözlerinin sonunda, rant iddialarıyla ilgili olarak “Ormancılık alanında mevzuat bakımından da dünyada da örnek gösteriliyor. Ormanlar yasalarla değil Anayasayla korunmaktadır, bu dünya’da örneği az olan bir durumdur.  Anayasamızın 169’uncu maddesinde* ormanlık alanlar ile açık hükümler bulunuyor. Ormanlık alanların bir metrekaresi dahi yapılaşmaya açılmıyor bunun örneği de yoktur. Üstelik yanan alanlar öncelikli fidan dikim sahasıdır. En kısa sürede yeniden ağaçlandırılıyor. Bu tür haberler yalan yanlış ve eksik bilgilerden ötürü çıkıyor. Orman yakmanın cezaları ağır ceza kapsamında olup af kapsamına girmez. Hele terör için yakanlar müebbet ceza alırlar.” sözlerini dile getirdi.
 
T.C. Anayasası 169’uncu Maddesi: “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz…
 
 
 
Bekir Karacabey ogm orman yangın webtarımtv tarımtv