Pakdemirli: “Pamuklu Barajı bölgede hasretle beklenen bir proje”

14 October Thursday, 2021
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Mersin’de Pamukluk Barajı Su Tutma Programına katıldı. Barajın bölgeye içme suyu, sulama ve enerji faydalarının yanı sıra 180 bin dekar alanın da buradan sulanacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, projenin yaklaşık 17 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Pakdemirli, Şubat 2022 itibarıyla barajın kalan kısımlarını bitirmiş olacaklarının sözünü verdi. Bakan Pakdemirli koyun ve keçi yetiştiricilerini de bir müjdeyle sevindirdi.
Pakdemirli: “Pamuklu Barajı bölgede hasretle beklenen bir proje” Bakan Pakdemirli beton bloğu indirdi, Pamukluk Barajında ilk su tutuldu…

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Pamukluk Barajı'nda ilk su tutma işleminin gerçekleştiğini belirterek, "Barajla içme suyu, sulama ve enerji faydalarının yanı sıra 180 bin dekar alan sulanacak, 130 milyon metreküp içme suyu temin edilecek." dedi.

Pakdemirli, Tarsus ilçesindeki Pamukluk Barajı'nı havadan inceledi, ardından Pamukluk Barajı Su Tutma Programı'na katıldı. Vinç kumandası aracılığıyla beton bloğun indirilmesi ve baraja su verilmesinin ardından dua okundu.

Bakan Pakdemirli, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin ziyaretleri kapsamında yoğun bir programlarının olduğunu söyledi.

Pakdemirli, şöyle devam etti: "Pamukluk Barajı'nın ilk su tutma işlemini hep birlikte sizlerin huzurunda biraz önce gerçekleştirdik. Pamukluk Barajı, bölgede hasretle beklenen bir proje. Bugün itibarıyla bakarsak Silvan Barajı, Türkiye'nin çok büyük barajlarından bir tanesidir. Pamukluk Barajı'nın neredeyse Silvan Barajı'na yaklaşık bir gövde dolgusu vardır. Sadece barajın gövde maliyeti 500 milyon lira olmakla beraber toplam barajın sulama ve diğer ekipmanlarıyla beraber yapılmasıyla 2,5 milyar liralık toplam bir harcamayı kapsayan büyük bir projedir."

Barajın yaklaşık 280 milyon metreküp depolama hacmi olduğunu dile getiren Pakdemirli, şunları söyledi: "Barajla içme suyu, sulama ve enerji faydalarının yanı sıra 180 bin dekar alan sulanacak, 130 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. Yıllık 80 gigavatsaat enerji üretecek, yani aşağı yukarı kurulu kapasitesi 18 megavatlık bir kurulu kapasiteye sahip. Bölgeye tarım alanında çok büyük faydası olacak barajımız, önemli bir alanı sulamakla beraber bu alanın da kabaca büyüklüğünü şöyle ifade edebilirim; 25 bin futbol sahasını suluyor olacak ve sulamanın da tabii ki 160 bin dekarı içinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Burada da mümkün mertebe bütçe imkanları doğrultusunda da arkadaşlarımıza da sulama faydasının bir an evvel hayata geçmesi için de gerekli talimatları verdim."

"Bu baraj yaklaşık 17 bin kişiye istihdam sağlayacak"

Pakdemirli, barajın ekonomiye katkısının yıllık 500 milyon lira olacağını belirterek, "Bu baraj yaklaşık 17 bin kişiye istihdam sağlayacak. Dekarda da 3 bin lira minimum zirai gelir artışı, yani şöyle söyleyeyim; dün burada buğday, arpa ve hububat ekilip dikilirken yarın ve bugünden itibaren artık dünya coğrafyasında ne yetişiyorsa, Akdeniz coğrafyası, ikliminin de verdiği avantajlarla tropik bitkilere kadar her şeyi yapmak mümkün olacak. Bölgede bir değil, senelik iki ürün alınacak. Sera yetiştiriciliğinden tutun tropik bitkilere, avokadosuna kadar muzuna kadar her şeyi yetiştirmek artık mümkün olacak. Tarımsal üretimde büyük artış ve büyük bereket yaşanacak." dedi.

Şubat 2022 itibarıyla barajın kalan kısımlarını bitirmiş olacaklarının sözünü veren Pakdemirli, projenin hayırlı olmasını diledi.
Programa, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Baki Şimşek ve Olcay Kılavuz ile ilgililer katıldı.

Bakan Pakdemirli'den koyun ve keçi yetiştiricilerine destek müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mersin’de "Makine Ekipman Parkı Projesi" programına da katıldı.

Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince düzenlene etkinlikte üreticilere sürü büyütme ve yenileme desteğini arttırdıklarının müjdesini veren Bakan Pakdemirli, son 3 yılda önemli bir gelişme ivmesi yakalandığını vurguladı. 

Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugün yine Mersin'den sürü büyütme ve yenileme desteğini yüzde 25 artırarak 125 liraya, çoban istihdamı desteğini de yüzde 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum." dedi.

Buradaki Yörük çadırına girip kadınlarla sohbet eden Pakdemirli'ye ayran ve sıkma ikram edildi.
Pakdemirli, daha sonra törende, "buğdayla koyun, gerisi oyun" sözünün kendi coğrafya ve kültürlerini en iyi ifade eden sözlerden biri olduğunu söyledi.

Anadolu'nun, buğdayın anavatanı olduğunu belirten Pakdemirli, "Koyun ve keçi de bu coğrafyanın kültürüdür, tadıdır, tuzudur. Bu coğrafyalar hayvancılığın etidir, sütüdür. Bizler de bu toprakların değerlerini korumaya, geliştirmeye dün olduğu gibi bugün de yarın da devam edeceğiz. Son 19 yılda sağladığımız destekler ve yeni projelerle küçükbaş sayımızda önemli artışlar sağladık. Bu dönemde, koyun sayımızı yüzde 80 artışla 45,2 milyon başa, keçi sayımızı yüzde 81 artışla 12,2 milyon başa, toplam küçükbaş hayvan sayımızı da yüzde 80 artışla 57,4 milyon başa çıkardık." dedi.

Son 3 yılda ise "2023 yılında her vatandaş için bir küçükbaş" hedefiyle önemli gelişme ivmesi yakaladıklarını aktaran Pakdemirli, şöyle devam etti:"Toplam küçükbaş hayvan sayısında yakaladığımız yüzde 30 artışla 13,1 milyon küçükbaşı sürülere kattık. Böylece küçükbaş hayvan sayımızı son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdık. Gururla söylüyorum, Türkiye bugün küçükbaş sayısında Avrupa'da 1. sıradadır. İnanıyorum ki sizlerin gayreti ve bizlerin desteğiyle küçükbaş hayvancılığı o eski günlerine hep birlikte taşıyacağız ama daha verimli, daha planlı ve daha güçlü şekilde taşıyacağız."

Pakdemirli, 6 ilde 3,3 milyon lira hibe desteğiyle damızlık koç teke merkezleri kurduklarını, bu merkezlerden koç teke alımına yüzde 50 hibe ödediklerini aktardı.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine müjde vermek istediğini aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bildiğiniz üzere geçen yıl anaç koyun desteğini yüzde 20 artışla 30 liraya, anaç keçi desteğini de yüzde 40 artışla 35 liraya yükselttiğimizin müjdesini küçükbaş hayvancılığın merkezi konumu olan Mersin'den vermiştik. Bugün yine Mersin'den sürü büyütme ve yenileme desteğini yüzde 25 artırarak 125 liraya, çoban istihdamı desteğini de yüzde 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu müjdelerimiz başta siz Mersinli yetiştiricilerimiz olmak üzere tüm yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olsun."
Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından yem, su tankeri ve römork desteği alan çiftçilere hediye çeklerini takdim etti.
mersin bekir pakdemirli pamukluk barajı dsi koyun keçi destek tarım ve orman