SAY ile kadın üreticiler kalkınıyor

07 July Thursday, 2022
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi ile hem bireysel hem de kooperatifleşmiş kadın üreticiler desteklenmeye devam ediyor.
SAY ile kadın üreticiler kalkınıyor
Haber   : Cem BAYAN
Kamera: Tuncay GÜNEŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
  
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce desteklenen ve Konya Ovası Havzasında uygulanan Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi SAY bütün hızıyla sürüyor.

Proje ile tarım ve biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra yöredeki üreticiler de destekleniyor.

Aldığı destekle, besicilik yaptığı tesiste biyogaz üretim birimi kuran Arzu Günüvar, tesisteki gübreleri bu birimde işliyor. Üretim biriminden elde ettiği gaz ile enerji ihtiyacını büyük oranda karşıladığını ifade eden Günüvar, işlenen gübrenin de yem için ekim yapılan tarlada kullanıldığını söyledi.

Destekten faydalanan Emirgazi Kadın Girişimi Kooperatifi de bu sayede üretime başladı. Hem Öbektaş köyünde muhtarlık yapan hem de kadın kooperatifi başkanı olan Özlem Çelik “FAO’dan hem destek hem de eğitim aldık bu sayede üretimde ne yapabiliriz bunun kararına vardık. FAO’ya teşekkür ederiz. Artık kendi başımıza düşünerek üretim planı yapıyoruz. Kadınlara da seslenmek istiyorum, çok güzel destekler var, korkmayın, araştırın.” dedi.

Kooperatifte görev alan ana kız Cennet Sönmez ve Zeynep Sönmez üretimi ve çeşidi artıracaklarını belirti. Kekik üretimine yönelmeyi planlayan Zeynep Sönmez “Aile boyu kooperatifteyiz, inşallah daha güzel şeyler olur.”  temennisinde bulundu. Karası ve kızının üretimde yer almasından dolayı gururlu olduğunu belirten Ahmet Sönmez de kadının kendi ayağı üzerinde olması gerektiğini ifade etti.

Kooperatife sembolik olarak kovan teslim eden FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık kırsalda kadınların rolünün artması için girişimlerin süreceğini belirtti.

FAO’nun desteklediği “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi”, SAY’a; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da katkı sağlıyor.
fao konya tarım orman destek arazi kooperatif kadın çiftçi biyogaz