SAY ile Konya Ovası korunuyor

17 June Friday, 2022
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi ile önemli çalışmalara imza atılıyor. Toprağın erozyona karşı korunduğu, üretim ve verim artırıcı planların yer aldığı projenin Konya Ovasındaki son gelişmeleri basınla paylaşıldı. WebTarımTv olarak bizlerin de yakından takip ettiği projeye ilişkin bilgilendirme etkinliğinde ilk durak Karaman oldu.
SAY ile Konya Ovası korunuyor
Haber     : Cem BAYAN
Kamera  : Tuncay GÜNEŞ
Fotoğraf : İbrahim BAĞCI

 
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi SAY bütün hızıyla devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü proje ile Konya Ovası Havzasında toprak korunuyor, üretim ve verim artıyor.

FAO projedeki son gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmak için basın turu düzenledi. WebTarımTv’nin yakından takip ettiği turun ilk durağı Uygulamalı Çiftçi Okullarının Karaman Merkeze bağlı Burunoba’daki uygulama sahasında oldu.

Etkinlikte konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık 2016 yılında planlama çalışmalarıyla başladığını belirterek, şunları kaydetti: "Proje kapsamında, bugüne kadar sahada çok sayıda çalışma gerçekleştirdi. Amacımız sürdürülebilir arazi yönetimi, düşük karbon teknolojilerinin çiftçiyle buluşturulması, yaygınlaştırılması, biyoçeşitliliğin korunması ve arazi kullanımına biyoçeşitlilik planlarının yansıtılması. Bu üç amaç çerçevesinde farklı çalışmalar gerçekleştirdik. Konya Havzası'nda 41 bin hektar bozuk alan rehabilite edildi bu projeyle. 24 bin hektar verimsiz mera ıslah edildi. Yine 60 bin hektar tarım alanı da koruyucu tarım uygulamalarıyla verimli hale getirildi. Koruyucu tarım uygulamalarının içinde de işlemesiz tarım, doğrudan ekim tekniği var. Uygulamalı çiftçi okulları modelimiz var. Bu, FAO'nun aslında dünyada yaygınlaştırdığı ve uyguladığı bir metot ve çiftçinin aslında öğrenerek tarlada uzmanlarla çalışarak kendi sorununu tespit edip sonra da çözümünü birlikte yarattığı model. Ve bu model şu ana kadar sadece Konya'da değil, Türkiye'nin 10'dan fazla ilinde uygulandı. Bu projede de 700 kişiye ulaştık. Farklı ürünlerde, 40 uygulamalı çiftçi okulu açıldı."

Selışık, Konya'nın kuraklıklardan etkilenen ancak buna rağmen, su kaynaklarının bilinçsizce tüketilmesi nedeniyle obrukların ortaya çıktığı bir il olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: "Bu yüzden programlı sulama bizim için çok önemliydi. En çok su tüketen şeker pancarı ve mısırda bunu uyguladık. Özellikle bu ürünlerde yüzde 30 su tasarrufu, yüzde 30 enerji tasarrufu olurken, şeker pancarında yüzde 9 ve mısırda yüzde 30 üretim artışı sağlandı. Programlı sulama metodunda da yine uygulamalı çiftçi okulları modelimiz kullanıldı."

Etkinlikte uygulamalı tarımın yapıldığı tarlanın sahibi, üretici Ramazan Sayman doğrudan ekim yöntemiyle diğer tarlalarına göre gübre, ilaç, suda tasarruf yaptığını belirtti. Yılda iki kere ürün aldığını da ifade eden Sayman diğer üreticilerin de uygulamaları yakından takip ettiğini belirtti.
fao birleşmiş milletler tarım orman çevre şehircilik iklim webtarımtv sürdürülebilir