Şura öncesi yabancı sistemler masaya yatırıldı

12 September Thursday, 2019
Türk tarım ve orman sektörünün yol haritasının çizileceği büyük şura öncesinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantılarının Ankara ayağında dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan sistemler ele alındı.
Şura öncesi yabancı sistemler masaya yatırıldı Haber: Cem BAYAN
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Tarım ve orman sektörünün yeni yol haritasının çizileceği üçüncü büyük şura öncesi hazırlık çalışmaları ve görüş alışverişleri tüm hızıyla sürüyor.

Ekim ayında yapılacak olan şura 15 yıl aradan sonra gerçekleştirilmiş olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın nezdinde yapılan toplantıların yanı sıra bakanlığın internet sitesinde yer alan görüşünü bildir bağlantısı sayesinde vatandaşlarda görüşlerini iletebiliyor.

Bağlantının hizmet vermeye başladığı 17 Temmuz’dan buyana 9 bin 324 kişi görüş bildirdi. Görüş bildiren vatandaşların bir kısma Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından şuraya davet edilecek.

Ankara ise şura öncesi yine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Bakanlığa bağlı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde ‘Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Yaklaşımlar Çalışma Grubu’ değerlendirme toplantısı gerçekleştiriliyor.

3 gün sürecek olan toplantılara bakanlık temsilcileri, yabancı ülkelerden tarım ve ticaret müşavirleri katılıyor.

Böylece şura öncesi farklı ülkelerin sistemleri ve önerileri masaya yatırıyor.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, toplantıların son derece faydalı olduğu görüşünde. Özcan “Bizim ülke olarak, yakın ilişkilerde olduğumuz, adaylık sürecimizin yürüdüğü AB ve FAO ile birlikte tarım sektörünü değerlendirelim, görüşlerini alalım ve kullanalım arzusundayız. Bu toplantılar sonunda, diğer birimlerde aldığı bilgiler ve katkılar oluyor. Mesela Almanya ‘istatistiğinizi geliştirmelisiniz, bizim devlet düzenimiz bu’ diyerek kendi yapıların anlattı. Biz bundan faydalanacağız.” Dedi.

Şura çerçevesinde oluşturulan ve bin 611 katılımcıdan oluşan 21 çalışma grubu bu ay sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak. Şuraya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
 
tarım orman şura Avrupa birliği uluslararası