TARSİM’den Çiftçiye 2019 Müjdesi

13 December Thursday, 2018
Tarım Sigortaları Havuzu kısa adıyla TARSİM 2019 yılında teminat kapsamlarını genişletti. İncirden üzüme mercimekten nohuta kadar pek çok ürün teminat kapsamına alındı. Ayrıca doğal afetlerden etkilenen üreticilerin borçları da 1 yıl ertelendi. İşte çiftçi ve üreticileri sevindirecek yeniliklerin tümünü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü ile TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu WEB Tarım Tv’ye anlattı.
TARSİM’den Çiftçiye 2019 Müjdesi HABER: Bircan ACAR
Kamera: Oğuz OĞHAN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
HABER
Dolu, sel, don ve fırtına. Tarımsal üretimi etkileyen doğal afetlerin başında geliyor. Özellikle son yıllarda afetlerin şiddetinin artmasıyla verdiği hasarlar da daha yıkıcı oluyor.İşte bu hasarlardan en az etkilenmenin yolu ise tarım sigortası yaptırmaktan geçiyor.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, “Her yıl karşılaştığımız olayların başında şunları görüyoruz, yaklaşık olarak 70 ilimizde 485 bin çiftimiz 18 milyona dekara yakın alanımızda afetlerden etkilendi. Tabi bu etkilenmede artık şunu görüyoruz iklim değişikliğine bağlı olarak afetlerin hem frekansında hem de şiddetinde bir artış var. Yani şunu kastediyorum artık afetler çok sık tekerrür ediyor. Ve bunun sonucunda verdiği zararlar çok daha yıkıcı ve etkili oluyor. Bundan 10 sene veya 20 sene önce de afetler her zaman oluyordu frekans ve şiddetinde zayıflık vardı ”dedi.
Türkiye’de en çok yaşanan afetin don olayı olduğunu belirten Engürülü,2005 yılında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu yani TARSİM ile afetten etkilenen çiftçinin, üreticinin yanında olduklarının altını çizdi.
Tarım Sigortası Yaptırmak Çok Kolay
Başkan Engürlü, “ Tarım sigortası yaptırmak çok kolay. İlk yapılması gereken şey hangi branşta yaptıracaksa bakanlığımız kayıt sistemlerine kayıt olmak gerekiyor. Yani tarla ürünüyse bitkisel üretimle ilgiliyse çiftçi kayıt sistemine seralarla ilgiliyse örtü altı kayıt sistemine eğer su ürünleriyse su ürünleri kayıt sistemine yani bakanlık kayıt sistemlerine giriş yaptırmaları gerekiyor. Kayıt olduktan sonra Türkiye’de yaygın acente ağı bulunan 25 sigorta şirketinin herhangi bir acentesine müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Özellikle de bitkisel üretimde yüzde 25’i peşin geriye kalan ödemeler hasatta ödenmek üzere yapılandırılıyor. Kadınlara da yüzde 5 ekstra indirim sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
Tarım sigortasında yüzde 67’ye varan  prim desteği
Tarım ve Orman Bakanlığına kaydı olan ve afetten etkilenen çiftçinin borçlarına da erteleme getirildiğini söyleyen Engürülü , “Sigorta yaptıranlara tüm branşlarda yüzde 50 tarım sigortaları prim desteği uygulamamız var. Yine özellikle açık alanda yetiştirilen meyvecilikte don riskine karşı yüzde 67 yine 2017 yılında başladığımız ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında da yüzde 60’lık devlet pirim desteği var. Üreticilerimizin sigorta yapmasını destekliyoruz bu yöntemle. Sigorta yaptıran üreticilerimizin hem daha düşük ücretlerle primlerini ödeyebilmelerini sağlıyoruz hem de sistemin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz.
Ayrıca, çeşitli afetlerden etkilenen üreticilerimizin ziraat bankaları ve tarım kredi kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının da 1 yıl süreyle ertelenmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Yani üreticilerimizin hem sigortadan tazminatlarını almak suretiyle üretimde kalmalarını sağlarken hem de düşük faizli kredi borçlarını da bir yıl daha ertelemek suretiyle onların bir nefes almasını ve üretimde kalmalarını sağlamaya yönelik tedbirleri de almış olduk. Üreticilerimizin il-ilçe hasar tespit komisyonundan raporlarını alarak müracaat etmeleri suretiyle borçlarının 1 yıl ertelenmesi mümkün olacak” dedi.
TARSİM teminat kapsamı genişledi
Avrupa’nın 3.büyük tarım sigorta sistemi olan TARSİM’de teminat kapsamları genişledi. İncirden üzüme nohuttan mercimeğe kadar pek çok ürün teminat kapsamına alındı.
Genişletilen teminat kapsamıyla ilgili detayları Web Tarım TV’ye anlatan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, “2017 yılından bu yana buğdayla başladığımız ürün bazında genişlemeye devam ediyor.2018 yılında buğdayın yanına diğer tahıl ürünlerini de aldık.2019 yılından itibaren nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek de bu teminat kapsamına alındı. Bu ürünler için de kuraklık teminatının kapsamını genişlettik ”dedi.
İncir ve Üzüm de Teminat Kapsamında
Öncelikle Manisa ve Aydınlı üreticilerin taleplerine cevap verdiklerini söyleyen Satoğlu,  2 yıldır çalışmalarının sürdüğünü ve 2019 yılı itibariyle de incir ve üzümün de teminat kapsamına alındığını söyledi. Yumuşak çekirdeklilerde yani elma, armut ve ayvada teminat çiçeklenme döneminde başlıyordu ancak 2019 yılı Ocak itibariyle pembe ve beyaz tomurcuklanmadan itibaren teminat altına alındı. Sadece bitkisel üretim değil hayvancılık konusunda da 2019 yılında yenilikler yaşanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı sistemlerine kayıtlı büyükbaş hayvanlar için terör riskleri ve küçükbaş hayvancılıkta da yavru atma teminat kapsamında.
Genel Müdür Satoğlu, büyükbaş hayvan hayat sigortasında terör riskinin de teminat kapsamına alındığını söyledi.
TARSİM Genel Müdüründen üreticilere de uyarı geldi. Yusuf Cemil Satoğlu, “tarım sigortası yaptırmak için geç kalmayın ” dedi.
 
tarsim sigorta teminat incir üzüm tarımsigortası