“34 HES yıllık 2,7 milyar lira ekonomik fayda sağlayacak"

11 August Thursday, 2022
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin toplam su depolama kapasitesini 180 milyar metreküpün üzerine çıkarmamız sayesinde en kurak mevsimlerde dahi artık susuzluk yaşamıyoruz." dedi. İndirimli et satışıyla ilgili yeni bir müjde de veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 indirimle satışa başlayacağız.” diye konuştu.
“34 HES yıllık 2,7 milyar lira ekonomik fayda sağlayacak Yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santrali Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi “Su Vatandır” temalı açılış törenine ev sahipliği yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yatırımların Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesine yıllık 1,9 milyar kilovatsaate yakın katkı sağlayacağını söyledi.
Dere ıslah çalışmalarının sayısını 5 binden 10 bin 267 seviyesine çıkartarak hem yerleşim birimlerini hem arazileri koruduklarını belirten Erdoğan, "Sulamaya açılan arazi büyüklüğümüzü 6,85 milyon hektara yükselttik. Ayırdığımız ciddi miktardaki kaynaklarla ülkemizin en büyük kalkınma projesi, GAP'ı hızlandırdık." diye konuştu.

GAP'ın en büyük adımlarından biri olan 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Silvan Projesi'ni de süratle tamamlayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Projenin ana yapısı olan ve ülkemizin Atatürk Barajı'ndan sonraki 2'nci büyük eseri olacak Silvan Barajı yakında su tutmaya ve enerji üretmeye başlıyor. Barajdaki suları şebekelere aktaracak, Babakaya Tüneli'nin ilk tüpünde, bu yıl sonunda artık ışık görülecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamındaki diğer barajları ve sulama tesislerini de hızla inşa ederek 2 milyon 350 bin dekar araziyi sulayacak, 305 bin istihdam oluşturacak Silvan Projesi'ni ülkeye kazandırmakta kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye'nin sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak yatırımları hızla yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini anlatan Erdoğan, iklim değişikliği gibi küresel tehditlerin giderek daha çok konuşulmaya ve hatta emarelerinin görülmeye başlandığı bir dönemde bu yatırımların değerinin daha iyi anlaşılacağını belirtti.

"Biz laf değil iş üretiriz"

Şehir hastaneleri kurduklarını hatırlatan Erdoğan, "Ankara'da malum birinci şehir hastanesini açtık. Hizmete devam ediyor. Şimdi ikincisini de 1-2 ay içinde açıyoruz. Ve bununla birlikte Ankara iki tane dev şehir hastanesine sahip oluyor. Arkadan Kocaeli, İzmir geliyor. Arka arkaya bunları 2-3 ay içinde yapıyoruz. Biz yaparız. Biz laf değil iş üretiriz." dedi.

Tarım Kredi Kooperatiflerine talimat verildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Marketlerde benim vatandaşımı dara sokanlar, Tarım Kredi Kooperatifleri talimatı aldı. Bundan böyle koyun-kuzu etinde yüzde 25 indirim, bunu başlattık. Ve bu sabah Tarım Kredi Kooperatifi Başkanıyla da konuştum. Bakanım da zaten gerekenleri konuştu. Büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 gibi bir indirimle onların da satışına başlayacağız. Tabii ülkemizin her yerinde malum koyun, kuzu geçerli değil. Mesela Karadeniz'de daha çok büyükbaş makbuldür. Şimdi oralarda büyükbaşın kesiminden piyasaya sürdüğümüzde hele hele yüzde 30-35 gibi bir indirim başlatınca benim vatandaşım ona da ne yapacak? Alışacak. Bu, piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek."

"Tarım Kredi, 30-40 çeşit üründe de süratle indirime gidecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektördeki marketlerin yanı sıra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde 1300 marketin bulunduğuna işaret etti.

Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde sadece et ürünlerinde değil farklı ürünlerde de indirim yapılacağını ifade eden Erdoğan, "Tarım Kredi, şeker, buğday, un, zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi diğer ürünlerinde, özellikle 30-40 çeşit üründe de süratle indirime gidecek. Talimatımız şu, sen kar amacıyla çalışmayacaksın sadece başa baş noktasında benim vatandaşımı koruyacaksın. Şimdi Tarım Kredi Kooperatifi de bu amaçla çalışmalarını hızlandıracak." diye konuştu.

"Bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tüm imkanlarla teşvik edip, yaygınlaştırdıklarının altını çizerek, şunları kaydetti: "Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütme stratejisine dayanan ekonomi programımızın ne kadar doğru olduğu, yaşanan her gelişmeyle bir kez daha görülüyor. Bizim en büyük gücümüz milletimizin her bir ferdidir, emekçisinden girişimcisine iş dünyamızdır. Bu ülke için bu millet için tuğla üstüne tuğla koyan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır."

Erdoğan, 34 hidroelektrik santralin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, yatırımlarıyla ülkeye katkı sağlayan girişimcileri tebrik etti.

DSİ’nin yaptığı sulama yatırımlarının önemini anlatan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, santrallerin yapımının kamu özel sektör işbirliğiyle çok kısa sürede tamamlandığını belirtti.
Bakan Kirişci, "Hazırladığımız ve zaman içinde değişen şartlara göre güncellediğimiz içme suyu eylem planlarıyla illerimizin 20 yıllık, 30 yıllık ve hatta 50 yıllık içme suyu ihtiyaçlarını planlamış bulunuyoruz. Suyu tasarruflu kullanmak için son 20 yılda tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama gibi modern sulama sistemlerine ağırlık verdik. Yüzde 6 olan modern sulama sistemlerinin oranı yüzde 31'lere ulaşmış, şu anda yürütülen projelerin tamamlanmasıyla bu oran yüzde 94'ler seviyesine kısa zamanda çıkacaktır. Damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla tasarruflu su kullanımını, tuzlamanın önlenmesini, bitki hastalıklarının azalmasını ve yüksek verimliliği hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kirişci, açılışı yapılan Muş Alparslan Barajı ve Hidroelektrik Santraline canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Tesislerin açılışı okunan duaların ardından Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci kurdele keserek toplu açılışı gerçekleştirdi.
dsi su hidroelektrik santral açılış baraj sulama tarım ve orman