Adana’da ayçiçeği üreticisi yağmur bekliyor

14 June Tuesday, 2022
Türkiye ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 12,5’ini gerçekleştiren Adana’da üretici yağmur bekliyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yetersiz yağış durumunda verimin düşük olacağını söyledi. 1 aydır yağış almayan günebakan tarlalarında çatlakların derinleştiği belirtiliyor.
Adana’da ayçiçeği üreticisi yağmur bekliyor
Türkiye ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 12,5’ini gerçekleştiren Adana’da bu yıl 250 bin ton civarında üretim hedefleniyor. Ancak kentte yaklaşık 1 aydır yağmur yağmaması nedeniyle ayçiçeği tarlalarında toprak kurumaya başladı. Toprağın kuraklık nedeniyle çatladığı kentte çiftçiler hasatta yüksek verim almak için yağmurun yağmasını bekliyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada, ayçiçeğinin Türkiye için çok önemli bir bitki olduğunu söyledi. Doğan, geçen seneye oranla ayçiçeği ekim oranının da yüzde 10’luk artış gösterdiğini belirterek, “Ayçiçeği yaklaşık 45 gün sonra hasat edilecek. Ancak şuan toprak çatlamış. Acilen bir yağmur yağmalı. Eğer yağmur yağarsa verim yi olacak. Yağmur yağmazsa verim az olacak. Elim çatlamış toprağın altına giriyor. Kılcal damarlar şuan kopmak üzere” diye konuştu.
ayçiçeği kuraklık adana yağış verim