Zonguldakın Alaplı ilçesinde çoğunluğu kadınlardan oluşan köy sakinlerinin topladığı salyangozlar, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde çoğunluğu kadınlardan oluşan köy sakinlerinin topladığı salyangozlar, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Gün doğmadan ormanlık alanlara giden Çay köyü sakinleri, nisan yağmurlarının ardından saklandıkları yerden çıkan salyangozları kovalara dolduruyor. Öğleye kadar topladıkları salyangozları evlerinin bahçesindeki kasalarda biriktiren köy sakinleri, satış için Çaydeğirmeni beldesindeki fabrikanın yolunu tutuyor.
Kilogramı 1,5 liradan fabrikaya satılan salyangozların dolması, eti ve kabuğu, Fransa başta olmak üzere, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'nın yanı sıra bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Köy sakinlerinden Güllü Duman, her yıl genellikle mart-nisan aylarında topladıkları salyangozların önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Duman, sattıkları salyangozlarla aile bütçesine önemli katkı sağladıklarını, genellikle kadınların bu işle uğraştığını belirtti.
Engin Gezmez de köydeki 60 haneden 40'ının iki ay boyunca her sabah salyangoz toplamaya gittiğini vurgulayarak, "Çok sayıda köyde salyangoz önemli bir geçim kaynağı. Müşterisi hazır. Ne kadar fazla toplarsanız alacağınız para da o aranda artıyor. Nisan yağmurları da yüzümüzü güldürüyor" şeklinde konuştu.
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Sera Organize Tarım Bölgesi'nde 42...
Devamını Oku ->
Kocaeli'de verimli ve sürdürülebilir tarım için yapay zeka ve...
Devamını Oku ->
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde oluşturulan yeni...
Devamını Oku ->
İzmir’in Selçuk ilçesinde, incirde kalite ve gıda...
Devamını Oku ->
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->