Bafra’da karpuz hasadı sona erdi

14 August Tuesday, 2018
Samsun’un Bafra İlçesi’nde karpuz hasadı yapıldı. Karpuz üreticileri bu seneki verimden memnun.
Bafra’da karpuz hasadı sona erdi Haber: Hatice OLGUN - Recep YAPINCAK – Samsun İl Enformasyon
 
Rengi, kokusu ve tadıyla eşsiz bir lezzete sahip olan Bafra karpuzunda hasat sona erdi. Bafralı karpuz üreticisi Arif Tunç sezonu değerlendirdi.

Tunç, “Karpuz çok fazla işçilik gerektiriyor. Gerek dikim, gerek ilaçlama sulama gibi bakım işleri ve özellikle de hasat aşamasında olmak üzere bu gördüğünüz 150 dönümde yılda bin kadar işçi çalıştırıyor olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunun dışında hastalık dönemlerini iyi kollayıp hastalanmadan önce ilacını yapmak gerek; yani doğru ilaçlamayı doğru zamanda yapmak gerek. Aşağı yukarı on kez sulama gerçekleştiriyoruz karpuzda sulama inanın çok kritik bir işlem. Örneğin çok su verirseniz ürünü bozuyor, az su verirseniz yine aynı şekilde ters etki yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu seneki hasattan memnun olduklarını dile getiren üretici Tunç, karpuzda Pazar sürecini zorlaştıran en önemli etkenin, pazar sürecinin çok kısa olması olduğunu vurguladı. Dönüme on ton ürün alan karpuz üreticisi Arif Tunç, bu sene verimin geçen yıldan daha iyi olduğunu söyledi.

İlçede düzenlene karpuz festivalinde karpuzlarıyla ödül kazanan Tunç, iyi karpuz yetiştirmenin sırrını da paylaştı.
“Elbette ki hiçbir eser kolay meydana getirilmiyor. Bunun başta yer hazırlığı, dikimi, bakımı pek çok aşamada zahmeti var. Görsel açıdan ve özellikle lezzet olarak güzel bir karpuz yemek istiyorsak, bunun bilinçli bakımı şart. Bunun için de tecrübeli çiftçilerin yanı sıra teknik açıdan ziraatçılardan ve devletin kurumlarından yardım almakta fayda var. Biz zannederim artık bu konuda pratikleştik ve buna ilaveten de bu Kızılırmak’ın taşıdığı toprakların verimli oluşu da tat ve görünüm açısından önemli bir etken. Şimdi size şu araziden hangi karpuzu kessem, aynı tat ve kaliteyi görmeniz mümkün. Böyle bir ürün de tarlaya dikilip rastgele olmuyor, bunun her aşamasında sırasıyla gereken işlemleri yapmanız gerekiyor. Gerek masrafı ve gerekse de emek anlamında ne verirseniz o oranda lezzette geri dönüşü sağlarsınız.” dedi.
 
Samsun Bafra karpuz hasat