Bakanlıktan "renkli pamuk" hamlesi

01 March Friday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı "sarı gelin “ile "gelincik" adı verilen, tamamen doğal ve renkli iki pamuk türünü üretecek. Bakan Bekir Pakdemirli,2019 yılında 25 dekarlık alanda bu iki pamuk türünün üretileceğini açıkladı.
Bakanlıktan Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal araştırmalar kapsamında renkli pamuk geliştirdi.Bu yıl 25 dekarlık alanda ekimi yapılacak.

Tekstil sektörü için önemli bir adım olan renkli pamukla ilgili detayları Bakan Pakdemirli açıkladı.

Pekdemirli,  "Sarı gelin ve gelincik adıyla bir tanesi koyu, diğeri açık kahve olmak üzere, iki doğal renkli pamuk üretimi gerçekleştirilecek. Böylece kumaş üretiminde, boya olmadan, tamamen doğal ve renkli pamuk kullanılabilecek." ifadelerini kullandı.

- "Bu yıl 25 dekarda üretim yapılacak"

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) geliştirilen ürünün seri üretimi için köklü bir tekstil firmasıyla anlaşıldığını belirten Pakdemirli, 2020'den sonra daha geniş bir alanda sözleşmeli üretim yapılacağını kaydetti.

Söz konusu firmayla bu yıl 25 dekarlık bir alanda üretim yapılacağını aktaran Pakdemirli, "Sarı gelin ve gelincik adlarıyla 2 doğal renkli pamuk tescil ettirildi. Sarı gelin açık, gelincik ise koyu kahve. Üzerinde boya içermemesi ve tamamen doğal olması tekstilciler için çok enteresan bir sonuç doğuracak. İyi bir netice alacağımızı düşünüyoruz. Doğal olduğu için kanserojen etkisi yok, çevreci, organik ve çocuk giyimi açısından önemli." diye konuştu.

 Pakdemirli, gelecek dönemde bakanlığın bu konuda firmalarla ortak Ar-Ge çalışması yapacağını da sözlerine ekledi. 
 
renkli pamuk sarıgelin gelincik doğal üretim tagem