Balıkçılar bu uyarılara aman dikkat!

16 September Monday, 2019
Balık sezonu 1 Eylül’de açılınca balıkçılar da denizlere açıldı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz geçen yılki avlanma kurallarının bu yıl da devam ettiğini belirtti. Mevzuattaki bazı yenilikleri hatırlattı.
Balıkçılar bu uyarılara aman dikkat! Haber: Cem BAYAN
Kamera: Oğuz OĞHAN
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ
 
Tarihler 1 Eylül’ü gösterdiği gün Karadeniz ve Ege Denizinde balıkçılık sezonu açıldı.

Verimli bir sezon yaşanması içinse balıkçıların uyması gereken önemli kurallar var.

Web tarımtv olarak biz de bu yıl ki yasakları ve mevzuattaki değişiklikleri Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz’a sorduk.

Türkyılmaz “Denetim oranına bakıldığında geçtiğimiz yıl daha fazla denetim gerçekleştirdik. 120 binin üzerinde denetimde 18 milyon lira ceza kesildi. Yeni bir mevzuat değişikliği şuanda yok. Geçen yılki mevzuatla bu sezonu açtık. Ancak bu işleyen bir süreç. İhtiyaçlara göre değişiklikler yapılabilir.” dedi.

En çok ceza kesilme nedeninin ise yasa dışı avlanma olduğunu belirten Tükyılmaz “Burada da üç ana ceza nedeni var. Belirlenmiş alanların dışında avlanma, yasaklı türleri avlanma ya da yasal türlerden boyları küçük olanların avlanması” diye konuştu.

Denetimlerin artarak devam edeceğini söyleyen Türkyılmaz şunları dile getirdi: “Ülkemizde balıkçı gemilerini izleme sistemini hayata geçirdik. Sahil Güvenlik Komutanlığına teşekkür ederim. Onlarla birlikte kanun gereğince ortak denetim gerçekleştiriyoruz. Ancak teknoloji çağındayız. 2016 yılı itibariyle sistemi geliştirdik ve tamamen yerli bir sistem. Denizlerde 12 metreden uzun yaklaşık bin 600 gemi sistemle izleniyor. Uydular ve GSM vasıtasıyla alınan bilgiler merkeze aktarılıyor. Tüm il müdürlüklerimiz, sahil güvenlik ekipleri ve bakanlığımızdaki merkez de bu izlemeyi yapabiliyor. Balıkçılar arasında bu sistemin yeteri kadar kullanılmadığı ve cezai işlem olmadığına dair bir söylem var ama bu doğru değildir. Bu sistem ile denizlerde sürekli gemi gemi dolaşmıyoruz. Sistem ile tespit edilen tekneler direk mahkemeye ulaştırılıyor ve bu para cezasına dönüştürülüyor. 15 Temmuz’dan bu yana bu sistem ile 15 gemiye ceza kesildi.”

Türkyılmaz, son olarak “Yasal olmayan avcılığı engellemeye yönelik yaptırımlarımız var. Kanunda yenilenmesi gereken konular vardı. Onları ele alarak yeni uygulamalar getirdik. Sektör de biz de bu değişikliklerin yasalaşmasını bekliyoruz.” Dedi.
 
balık sezon balıkçı avcılık yasa ceza yasadışı takip