Bu ceylanlar için umut: Hatay

20 June Thursday, 2019
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve 2008 yılında yapılan çalışmalarda Türkiye'de sadece Hatay'da varlığı tespit edilen "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısında her yıl artış yaşanıyor
Bu ceylanlar için umut: Hatay Cinsi gazella gazella olan ceylanların nesli tükenme tehlikesi altında.
Bu ceylanların nüfusunun arttığı tek yerse Hatay.
Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayabilen bu türün sayısı 2009 yılında sadece 150 adetti. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın girişimleriyle 2018 yıl sonu itibariyle 757’ye ulaştı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü aracılığı ile yürütülen çalışmaların kapsamı sadece ceylanların üremesiyle ilgili değil. Kırıkhan’daki Dağ Ceylanları Üretim İstasyonunda da gözlem, tedavi, bakım gibi her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Ceylanların güvenlikleri de üst seviyede.
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “Askeri erkanımızın müthiş bir gayreti var. Gecenin bir yarısı yeri geliyor beni arıyorlar ve 'Hasta ceylan bulduk' diyorlar. Yaralı kuş dahi bulsa arıyorlar, Mehmetçik'in hakkı ödenmez. Ceylanların bugüne kadar yaşamlarının devam etmelerini ben iki nedene bağlıyorum. Birincisi bölge askeri yasak bölge ve Mehmetçik tamamiyle şefkatiyle koruyor, ikincisi de yerel halk ceylanları kutsal bir değer olarak görüyor.” dedi.
Öğünç, ceylanların çevre turizmi için önemli değer olduğunu belirterek çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
 
hatay ceylan nüfus