Çanakkale’den “Yulaf Tüket Sağlık Bul” çağrısı

01 July Thursday, 2021
Yenilik Yayım Projeleri kapsamında “Yulaf Tüket Sağlık Bul” projesi hayata geçirildi. Yulaf çeşitlerinin tanıtıldığı etkinlikte yulaf unundan yapılan ürünler katılımcıların beğenisine sunuldu. Yulaf hasadının da yapıldığı tarla günü etkinliğinde dekara ortalama 600 kilo yulaf verimi alındı. Proje ile yulaf üretiminin ve tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Çanakkale’den “Yulaf Tüket Sağlık Bul” çağrısı
Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Çanakkale’de yulaf üretimini ve tüketimini yaygınlaştırmak için tarla günü etkinliği düzenlendi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının desteğiyle hayata geçirilen “Yenilik Yayım Projeleri” kapsamında yulaf çeşitlerinin tanıtıldığı tarla günü düzenlendi.

“Yulaf Tüket Sağlık Bul” projesi ile yulaf tüketiminin özendirilmesi amaçlanıyor.

Tarla gününü açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “ İl müdürlüğümüzce binlerce projeye imza attık atmaya devam edeceğiz. Bu Projeler sayesinde çiftçilerimizin farkındalıklarını arttırmaya katkı sağladık. Yulaf Tüket Sağlık Bul Projesi bunlardan bir tanesi geçen yıl Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına başvurusunu yaptığımız proje onay aldı ve bu sene hayata geçirdik. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün yapmış olduğu araştırmalar sonucunda elde edilen yulaf çeşitlerini çiftçilerimize tanıtmamız gerekiyor. Bunun için demonstrasyonlar kurup, tarla günleri yapmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz, geliştirilen yeni çeşit tanımadan çok az deniyorlar. İl Müdürlüğümüzce Enstitülerimiz tarafında yeni geliştirilen çeşitleri kurduğumuz demonstrasyonlarla üreticilerimize tanıtıp, kıyaslamalarını, ürünleri görüp karar vermelerine yardımcı oluyoruz. Biz bu yola “Yulaf Tüket Sağlık Bul” sloganı ile çıktık. Göz ardı ettiğimiz besinlerin ve besin kaynaklarının insan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye faydaları olduğunu gördük. Yulaf insanlarda besin kaynağı, hayvanlarda yem bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde 4,5 milyon dekarlık alanda yulaf ekilişi yapılmaktadır. İlimizde 46 bin dekarlık alanda dane, 207 bin dekarlık alanda yeşil ot olarak yulaf ekilişi yapılmaktadır. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz insan sağlığına katkısı olduğunu düşündüğümüz Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sarı, Manas, Kayı, Avar yulaf çeşitlerinin kullanım alanlarını genişletmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Tarla günü etkinliğinde yulaf unundan yapılan ürünler tanıtıldı. Yulaf unundan yapılan lokma katılımcılara ikram edildi. Demonstrasyon tarlasında da Avar, Manas, Kayı çeşidi yulafların hasadı gerçekleştirildi.
çanakkale yulaf proje yerli çeşit tarla günü hasat tarım ve orman