Caretta carettalar Çıralı’da mutlu

30 May Thursday, 2019
Çıralı sahilinde farklı bir rekor kırıldı. Caretta carettaların yuvalama ve yavru sayısında bir önceki yıla göre tarihi rekor yaşandı. Bu süreçte kaplumbağa yavrularının denize ulaşması için gönüllülerle Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri yoğun çaba harcıyor.
Caretta carettalar Çıralı’da mutlu Antalya'nın bakir sahilleriyle ünlü turizm merkezi Çıralı'da caretta carettaların üreme heyecanı yaşanıyor.
Sahillere yumurta bırakmaya başlayan kaplumbağalar, yuvalama ve yavru sayısında rekora imza attı.
Nesli tükenme tehditi altındaki caretta carettaların dünyadaki en önemli yuvalama alanlarına sahip Antalya'da, bu canlıların yumurtlama sezonu açıldı.
Kentin en önemli turizm merkezlerinden Çıralı Plajı'na çıkan 3 caretta caretta, yumurtalarını bıraktı.
Caretta yuvalarını inceleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, Türkiye'deki 20 yumurtlama kumsalından 9'unun Antalya'da bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de en fazla caretta caretta yumurtlama sahasının Belek olduğununu belirten Kamil, Çıralı'da da son yıllarda yaptıkları koruma çalışmalarıyla önemli bir artış gözlemlediklerini kaydetti.
Çıralı kumsalındaki yuva koruma ve izleme faaliyetlerinin, S.S. Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi ile yaptıkları protokol kapsamında yerel halk ve gönüllüler tarafından yürütüldüğüne işaret eden Kamil, Çıralı'da birçok anlamda ilk olan güvenlik önlemleri aldıklarını aktardı.
Kamil, 1 Mayıs tarihinden itibaren akşam 21.00'den sabah gün doğumuna kadar kumsala insan girişinin yasak olduğunu vurgulayarak, "Kumsalda evcil hayvan dolaştırılması, motorlu araç girişi, gündüz ve gece mangal dahil ateş yakılması, kamp kurulması, şezlonglarda gecelemek, kumsala seyyar satıcı girmesi, kumsalın güvenli alanına kabin, yürüme yolu, şezlong konulmasını yasakladık. Ayrıca kumsala kıyısı bulunan işletmelerin ışık kaynaklarını perdeleme sistemiyle örtmesini sağladık. Çıralı bu çalışmalarla Türkiye'ye örnek oldu." dedi. 
Çıralı'da, ahşap direklerle plajda güvenlikli alan çalışması yaptıklarını anlatan Kamil, şunları söyledi:
"Deniz Kaplumbağası Tanıtım ve Bilinçlendirme Meydanı oluşturduk. Ziyaretçilerin bilinçlenmesi için mobil caretta karavanı uygulamasını başlattık. Yerel halkın, işletmelerin, gönüllülerin el birliğiyle yürüttüğü çalışmalar meyvesini verdi ve Çıralı'da yuva çıkışları ve yuvadan çıkan yavru sayılarında artış gerçekleşti. Geçen yıl rekor kırılarak 151 yuvada 9 bin 572 yavru denizle buluştu." diye konuştu. Kamil, 2017'de bu rakamın 75 yuvada 4 bin 432 yavru olduğuna işaret etti.
 
anyalya çıralı caretta caretta koruma dkmp