Cennet elmaları Denizli’de yetişiyor

06 November Wednesday, 2019
Cennet elması olarak da bilinen Trabzon hurmasının yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. Meyvenin en çok yetiştirildiği illerden biri olan Denizli’de bir üretici cennet elmasını kurutarak pazara sundu. Kurutulmuş Trabzon hurmasının kilosu 35 liradan alıcı buluyor.
Cennet elmaları Denizli’de yetişiyor Haber: Denizli İl Enformasyon

Denizli’de son yıllarda yıldızı parlayan ürünlerden biri de Trabzon hurması.

Bahçesinin bir köşesinde kendi ihtiyacı kadar Trabzon hurması yetiştiren üretici Osman Çavuş, meyveyi kurutarak piyasaya sundu.

Çabuk çürümesinden dolayı ömrü kısa pazarı kısıtlı olan Trabzon hurması kurutulmuş haliyle tüketicinin beğenisini kazandı.

Cennet elması adıyla da bilinen meyveyi kurutarak Denizli Tarım Fuarı’nda tanıtan üretici Osman Çavuş, Trabzon hurması hakkında şu bilgileri verdi: “Cennet elmasının uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren bir meyve. Bizde bu özelliğinden faydalanarak 25 derece sıcaklık ve yüzde 20 nem oranını geçmeyen şartlarda 20-30 gün içerisinde tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi yani içini bal yapması sağlanıyor. Bu şekilde ortaya çok güzel bir yemiş çıkıyor. Trabzon hurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Trabzon hurmasını kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Ürettiğimiz ürünler şu anda İstanbul ve Ankara’da yoğun olarak talep edilmektedir. Ege bölgesinin artık incirinin yanında cennet elması da var.” 

Özenle hasat edilen cennet elmaları kadınlar tarafından ayıklanıp kurutulmaya bırakılıyor.

Kuru Trabzon hurmasının besin değerlerinin de yüksek olduğunu söyleyen Osman Çavuş, bir ağaçtan yılda ortalama 40 - 60 kilo meyve alındığını belirtti.
 
denizli Trabzon hurması cennet elması kuru meyve