Ceviz bahçeleri çoğaldı, üretim arttı

26 October Monday, 2020
Ceviz bahçelerinin yaygınlaştığı Gümüşhane’de üretim bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.
Ceviz bahçeleri çoğaldı, üretim arttı Haber: Gümüşhane İl Enformasyon

Cevizde hasat devam ediyor, yüksek verim üreticiyi sevindiriyor.

Pestil ve köme üretimiyle birlikte Gümüşhane için önemi daha da artan ceviz kentin en verimli tarımsal ürünlerinden biri.

Kentte geçen yıla oranla ceviz üretimi yaklaşık yüzde 25 artarak 1135 tona ulaştı.

Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şehirde pestil ve kömenin hammaddesi olarak kullanılan cevizin, 2019 yılında 6 bin 850 dekar alanda toplam 905 ton olarak üretiminin gerçekleştiği anımsatıldı.

Bu yıl ise 7 bin 262 dekar alanda toplamda 1135 ton ceviz üretildiği belirtilen açıklamada, geçen yıla göre ceviz üretim alanlarında yüzde 11, ürün miktarında ise yüzde 25 artış olduğu vurgulandı.

Çamlıköy köyünde ceviz haşatına katılan Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdür Edip Birşen, “Yaklaşık 36 işletmemizle 10 bin ton yıllık üretim yapılmaktadır. Pestil ve kömenin en önemli hammaddesi ceviz oluşturmaktadır. Gümüşhane'deki pestil köme işletmelerinin yıllık 2 bin 500 ton civarında ceviz ihtiyacı var. Bu arz açığını gidermek üzere İl Müdürlüğümüzce 2015 yılında başlattığımız Gümüşhane'de Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi kapsamında son beş yılda 116 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak 7 bin 650 dönüm alanda modern kapama ceviz bahçeleri kurduk. Amacımız hem pestil- köme sektörünün ilimizden ceviz ihtiyacını karşılamak, hem de kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmek, tarımsal hasılamızı artırmak.” dedi.

Köyde ceviz yetiştiriciliği yapan Sebahattin Saraç ise, “Diktiğimiz cevizlerin bu yıl hasadını yapıyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yapmış olduğu ceviz projelerinden yararlanarak fernor ve fernette ceviz fidanları diktim. Bunlar aşılı cevizler. Yaklaşık beşinci yıldan sonra verime başlıyorlar. Altı yıl önce diktiğimiz cevizlerden gecen yıl ve bu yıl mahsul aldık. Her yıl aldığımız mahsul daha da artmaktadır. Valiliğimizin, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün destekleriyle her yıl ceviz fidanı dikerek bahçemizde ceviz fidanı sayısını artırdık. Şu an bu bahçede dört binin üzerinde ceviz fidanı var.” ifadelerini kullandı.
gümüşhane ceviz hasat pestil köme tarım ve orman