Çocuklar “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” diyor

02 October Friday, 2026
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, öğrencilere gıdanın önemini anlatmak amacıyla bir etkinlik düzenledi. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü kapsamında gerçekleştirilen programda öğrenciler ekmek ve kek kırıntılarından çikolata topları yaptı.
Çocuklar “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” diyor
Haber: Samsun İl Enformasyon

Etkinliğe katıldılar, gıda israfına dur demek için kek kırıntılarından çikolata yaptılar.

Gıda israfını önlemek için kampanyalar yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı farkındalık eğitimlerine çocuklardan başlıyor.

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Gününü, Hüseyin Avni Asal İlkokulu'nda öğrencilerle kutlayan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıdanın önemini ve israfla mücadeleyi anlatan etkinlikler düzenledi.

İl Müdürü Kemal Yılmaz, gıda israfının gıda güvenliğinin sağlanması açısından üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu söyledi. Gıda israfının, üretimin yapıldığı tarladan başladığına işaret eden Yılmaz, "Gıda israfı tarladan başlayıp tedarik zincirleri aşaması ile devam ediyor. Ve en son sofralarımıza gıda gelinceye kadar bu israf devam ediyor. Daha tarlada eğer kullandığımız hasat makinelerinin biz ayarını düzgün yapmadığımız takdirde gıda kaybı orada hemen daha ilk aşamada üretimin ilk aşamasında başlıyor. Ve daha sonraki tedarik zincirlerinde depolamada gerekli özeni göstermediğimiz takdirde tüketim aşamasına gelinceye kadar gıdada israf söz konusu oluyor. Tabii bu gıda israfını önlememiz gıda güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemlidir." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı ve Eylem Planı kapsamında gıda güvenliğinin sağlanması, gıda israfının önlenmesi ve bilinçli tüketicilerin yetiştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran İl Müdürümüz Kemal Yılmaz, okullardaki eğitim faaliyetlerinin de bu çalışmaların önemli bir parçası olduğunu söyledi. Samsun genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında 48 okulda eğitim faaliyeti gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz, toplam 3 bin 514 öğrencinin gıda israfı konusunda bilinçlendirildiğini ve çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin gelecekte daha sürdürülebilir bir toplum oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Yılmaz, dünya nüfusunun sürekli arttığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Dünya nüfusunun gıda gereksinimini karşılayabilmemiz için üretimi de arttırmamız gerekiyor. Bu gıda israfını azaltmamız gerekiyor. Eğer biz gıda israfını en az yarı yarıya azaltabilirsek bu artan dünya nüfusunun da gıda gereksinimini karşılama noktasında önemli bir iş başarmış oluruz. Bu kapsamda öğrencilerimize yönelik birlikte eğitim faaliyeti yürütüyoruz. Gıda israfını önlemeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz."

Gıda uzmanları, çocuklara gıdanın değerini, kaynakların bilinçli kullanılmasını eğitimlerle ve eğlenceli aktivitelerle anlattı. Etkinlikte öğrenciler, ekmek ve kek kırıntılarından çikolata topları yaparak arkadaşlarına ikram etti.

Toplumsal farkındalığın artırılması hedefiyle başlatılan “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” kampanyasıyla öğrencilerin günlük yaşamlarında daha duyarlı davranmaları amaçlanıyor.
samsun gıda israf ilkokul öğrenci ekmek çikolata eğitim tarım ve orman