Coğrafi işaretler zirvesinden izlenimler…

23 September Monday, 2019
Web TarımTv bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin nabzını sizler için tuttu. Ev sahipliği yapanlar ve katılanlar zirveyi tescilli ürünlerin artması ve markalaşma açısından önemli buluyor.
Coğrafi işaretler zirvesinden izlenimler… Haber: Cem BAYAN
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi Ankara’da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından açılan zirvenin nabzını Web TarımTv tuttu.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran “Buradan ülkeye çok büyük katma değer çıkacağını inanıyorum.

Ülkemizin değerlerini kullanmak noktasında zayıf kalabiliyoruz zaman zaman. Bununla ilgili Ankara Ticaret Odası ATO olarak bir farkındalık oluşturmak için çalışıyoruz. Coğrafi işaretlerin sayısını arttıracağız. Örneğin Fransa’nın bir peynirden 18 milyar avro gelir elde ettiğini görüyoruz. Bizim neyimiz eksik. Buradan önemli neticeler çıkacak. Bu sayede bu ülkenin köylüsü, şehirlisi, kazanacak. İstihdam ve ihracat artacak. En önemlisi köyden kente göçü önleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise, “Bu zirve coğrafi işaretlerin ulusal ve uluslararası markalaşması adına çok önemli. Burada sadece stantlar yok. Bilimsel toplantılar yapılarak, pazarlama, denetim ve koruma stratejileri masaya yatırılıyor. Coğrafi işaretlerin en önemli katkısı katma değer oluşturmak” dedi.

Asan, coğrafi işaretlerin ekonomiye sunduğu katkıya vurgu yaparak “Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretli ürünler daha pahalıdır. Çünkü üretim metotları belli. Katma değer bu sayede artıyor ve üreticiler daha çok kazanıyor. Kırsal kalkınmayı doğrudan etkiliyor. Türkiye’de katma değer yaratma konusunda istediğimiz konumda değiliz ancak bu etkinliklerle gelişim kaydediyoruz” diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi Congresium’daki zirvede coğrafi işaretlere sahip ürünler de sergilendi ve alıcı buldu.

Stant sahipleri hem ürünlerinin neden coğrafi işaret aldığını hem de zirveyi değerlendirdi.

Gaziantep’ten gelen baklava ustası Yusuf Çiftçi, “Gaziantep baklavasının lezzetine havası, yöreye has suyu, sütü ve  fıstığının katkısı çok büyük. Bu zirve coğrafi işaretli ürünlerin bir araya gelerek tanıtımı ile yerel ve yabancı pazara açılması için çok önemli. Bu sayede farkındalık artıyor.” vurgusu yaptı.

Adını işletmesine de veren künefe ustası Hasan Masat, Avrupa Birliği’nin coğrafi işaretler konusunda titiz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Avrupa Birliği’nden işareti alabilmek için, Makedonya’da peynir işleme tesisi kuracağız. Çünkü Avrupa peynir konusunda hassas. Makedonya’daki peyniri de kullanarak künefemizi dünyaya açacağız.”
Kars’tan gelen Uğurlu Peynircilik AŞ Sahibi İsa Can Uğurluel Kars  kaşarının yöredeki hayvancılık faaliyetlerinin en güzel sonucu olduğu söyledi. Muz Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çatkaya da Anamur muzunun üretiminin artmasıyla daha geniş pazarlara ulaşacağı değerlendirmesinde bulundu.
 
ankara coğrafi işaret ato emine erdoğan tarım tv