Tarımsal ticaret kontrol altında

20 June Tuesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluk alanındaki gerek ihraç gerek ithal ürünlerin kontrolünü sürdürüyor. Bakanlık ekipleri gümrük noktalarında ürünlerden kalite, sağlık gibi pek çok konuda inceleme yapmak için örnek alıyor. Ayrıntılı incelemenin ardından sonuca göre gerekirse ürün imha ediliyor ya da yurda giriş-çıkışına izin veriliyor.
Tarımsal ticaret kontrol altında
Tarım ve Orman Bakanlığı ekipler gümrük noktalarındaki kontrollerini sürdürüyor.

Bakanlık ekipleri gümrük noktalarında ürünlerden kalite ve sağlık başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal zararlılar gibi pek çok konuda inceleme gerçekleştirmek üzere örnek alınıyor. Numune alma işlemine Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler de katılıyor.

İncelemede bir sorun olmaması durumunda ürünün ihracı ya da ithalatına izin veriliyor. Olumsuz durumda ise ürün ya iade ya da imha ediliyor. Örneklerin incelenme süreci boyunca ürünler gümrük noktasında muhafaza ediliyor.

Kurumu Ankara’daki iki gümrük noktasında da sorumlu olan Zirai Karantina Müdürü Sevdiye Büyükkiraz, bakanlığın farklı birimlerinin farklı denetimlerin yaptığını belirtti. Büyükkiraz, kurum olarak üretim malzemelerini denetlediklerini söyledi.

Büyükkiraz kontrollerdeki amaçları için “İthalat ve ihracatta tüm karantina müdürlükleri olarak, işimizi hızla ve güvenli bir şekilde yapıyoruz. Ülkemiz topraklarını yurtdışından gelebilecek herhangi bir yeni zararlıya ya da hastalığa karşı koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”. dedi.

İşlem hacmi büyük gümrük noktalarında karantina müdürlüklerinin kendilerine ait laboratuvarlarının olduğunu söyleyen Büyükkiraz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim 14 tane zirai karantina müdürlüğümüz var. Bu müdürlüklerimizden İstanbul, İzmir, Mersin ve Antalya müdürlüklerinde kendilerine ait laboratuvarları var. Diğer müdürlükler ise örnekleri en yakın zirai mücadele enstitülerine gönderiyor.”

Büyükkiraz inceleme sürecine de değinerek “Kurum olarak ithalatta kontrolü üç aşamada yapıyoruz; belge, beyan ve bitki sağlığı kontrolü. Firma ilk önce ürün hakkında bize belgelerini sunar. Bunun üzerine gümrük noktasına gidilerek beyan kontrolü yapılır. Belge ile ürünün uyumu gözlemlenir. Ürünün bulunduğu yerden örnek de alınarak ilk önce gözle genel inceleme yapılır, ambalaj gibi etkenler denetlenir. Analize gönderilerek detaylı inceleme yapılır. Analiz sonucunda ürün temiz çıkarsa ürünün giriş çıkışına izin veriyoruz. Ama bir sorun gözlemlenirse firma sahibine haber veriliyor. Bu durumda ürün ya iade ediliyor ya da imha ediliyor. İmha durumunda, Ticaret Bakanlığı görevlileri ve firma yetkilisiyle birlikte imha işlemi gerçekleştiriliyoruz.” ifadelerini kullandı.
tarım orman bakanlık ankara gümrük karantina denetim müdürlüğü ihracat ithalat