Diyarbakır’da çiftçilere sertifikalı tohum

22 October Tuesday, 2019
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Kırsal Kalkınma Hamlesi’ kapsamında bin çiftçiye 500 ton sertifikalı tohum dağıtıldı.
Diyarbakır’da çiftçilere sertifikalı tohum Haber: Diyarbakır İl Enformasyon

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkaı V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun talimatlarıyla başlatılan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Hamlesi kapsamında 1000 çiftçiye 500 ton sertifikalı tohum dağıtımı gerçekleştirildi.
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kırsal Kalkınma Hamlesi kapsamında 17 ilçeden 1000 çiftçiye 500 ton sertifikalı tohum dağıtıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan Sertifikalı Tohum Dağıtım Törenine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, TSÜAB Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gencer, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, sertifikalı tohum üreticileri ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile TSÜAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gencer tarafından sertifikalı tohuma ilişkin birer konuşma yapıldı.
 
 ‘Diyarbakırlı hemşerilerimiz her şeyin en güzelini, en iyisini hak ediyor’
Törende konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu; “Büyükşehir Belediyesi olarak Diyarbakır’da ilk kez 17 ilçemizdeki bin çiftçi kardeşimize ve üreticimize 500 ton sertifikalı tohum dağıtıyoruz” dedi. Sertifikalı tohumun kullanılması için ortak bir çabanın sergilenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Güzeloğlu, “Bizim işimiz Diyarbakır'ın her bir ilçesindeki her vatandaşımızın beklentisi, isteği, arzusu, onun gelirinin artırılması, bugünden yarına şüphesiz kazancının çoğaltılması ve mutlu olması. Devletin bütün kurumları, her bir birimi bu amaç için var. Çünkü devlet milleti için var. Devletin her bir kuruşu, her bir kaynağı da bu amaçları gerçekleştirmek için var. Yani milletin mutluluğu için var. Bu durumda bütün kurumlarımızın her alanda ama her alanda en iyiyi arama gereği var. Diyarbakırlı hemşerilerimizin de her şeyin en güzelini, en iyisini hak ettiği gerçeği var. Biz buna inanıyoruz. Diyarbakır'daki her bir vatandaşımızın derdi ile dertleniyor o dertlerin çözümü için bütün kurumlarımızla yoğun bir gayret ve çaba sergiliyoruz. Ortak çabamız bu.” dedi.
 
 ‘Yıllardır bekleyen, ertelenen ve ihmal edilen birçok yatırımı Büyükşehir Belediyesi olarak yapıyoruz’
Yıllardır bekleyen, ertelenen ve ihmal edilen birçok yatırımı Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıklarını belirten Vali Güzeloğlu, “Üç hafta önce Dicle ve Eğil organik tarım üreticilerimize birlikte olduk. Ürettikleri organik ürünlerin pazara çıkmasında paketlenmesinde, marka olmasında, ürünün çoğaltılmasında, elde ettikleri ürünün değerlendirilerek, pestil, sucuk, Üzüm Suyu olmasında, yani aklınıza ne geliyorsa ne kadar sıkıntı varsa talep ettiler, hamdolsun karşıladık. Geçtiğimiz hafta Kulp’ta İpek böcekçiliği yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizle birlikteydik ve yaklaşık 55 ton İpek böcekçiliği kozası üretiyorlar. Ama yetmiyor daha fazla olmalı. Kim için bizim insanımız için daha çok kazanmaları için ihtiyaçlarını malzemelerini verdik. Önümüzdeki günlerde orada bulunan fabrikamızın bugün işlediğini daha fazlasını ürettiği ham ipeği kumaşa dönüştürerek, bu geliri 5 - 10 katına çıkartacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘Türkiye'de iddiasını her geçen gün artıran bir Diyarbakır tohum üretim gerçeği var’
Diyarbakır’ın Türkiye'nin sayılı tohum merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır’da 33’e yakın özel sektör firmamız var. Bunlar bu kentin değerleridir. Türkiye'de iddiasını her geçen gün artıran bir Diyarbakır tohum üretim gerçeği var. Yaklaşık 20 gün önce bir araya geldik. Onlara dedim ki bakın şüphesiz sertifikalı tohum üretimini çoğaltacağız ve kullanımını da teşvik edeceğiz. Ama bir de bir mesele var; bunu alan var, alamayan var, doğru mu? İşte buradan başladık bu işe. Bizim derdimiz herkesin alıp kullanması, herkesin kalkınması lazım. Belediye bunun için vardır, devlet bunun için vardır. Çünkü devletin her bir kuruşu millet için vardır yani sizin için vardır helali hoş olsun hepinize. Sağ olsun onlar da anlayışla karşıladılar, neredeyse üçte bir fiyatına tohum maliyetinin altında bir fiyatla hem onlar adına bir güzellik, bir hayır oldu, hem de Büyükşehrimiz için çok güzel bir hizmet oldu. Hakikaten bugün çok mutluyum, çünkü biz verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz İşte bugün yapılan hakikaten güzel bir iş 17 ilçemizde bin tane siz değerli çiftçimizi sertifikalı tohumla buluşturuyoruz. En az %25’i aynı toprak, aynı hava, aynı suyu koyduğunuzda tohumun ürün geliri verimi artacaktır. Hayırlı olsun, bereketli olsun İnşallah. İşin özü budur.” dedi.
 
 ‘Diyarbakır'da üretilen ürünler, Diyarbakır ismi ve markasıyla piyasaya çıkacak’
Diyarbakır'da üretilen ürünlerin, artık Diyarbakır ismi ve markasıyla piyasaya çıkması gerektiğini belirten Sayın Güzeloğlu, “Türkiye'nin en çok 4. sırada pamuk üreten Diyarbakır'ın başka isimlerle sattığı pamuğu, artık Diyarbakır Pamuğu adlandırılması dâhil bir sürü karar aldık. Lisanslı tohumculukta, borsa inşallah Sizlerin ürettiği ürünler de hububatta ve diğer alanlarda Türkiye çaplı bir merkez konumuna getirme kararı aldık. Bizim inancımıza göre iki günü bir olan ziyandadır. Bu kentin, bırakın günlerini aylarını, yıllarını, onlarca yıllarını ziyan ettiler, yazık ettiler. Artık buna dur dedik ve artık bu fikri bu zihniyete bundan sonra geçit vermeyeceğimizi ilan ettik. Millet ve devlet bir araya gelip geleceğine doğru kararlılıkla yürüyor. Kim bu geleceğin tehdidi edecekse, milletin kararı karşısında yok olup gidecektir. Kalacak olan gününü hayırlı işler yapan, millete hizmet eden hoş bir seda olarak, hayırla anılanlardır. Allah bizi onlardan eylesin, hizmet edenlerden eylesin, ihanet edenlerden eylemesin, hepinizin şahsında bugün katılan bütün üreticilerimize, dağıttığımız bütün bu tohumların, kazançlar, bereketli hasatlar getirmesini diliyorum. Allah sizlere güç ve kuvvet versin, rızkınızı helal ve böylesi bereketli bir yolda çoğaltsın İnşallah. Belediye olarak, Valilik olarak bizlere bağlı bütün kurumlar olarak, biz sizlerin yani milletin hizmetindeyiz. Milletin hizmetkârı olmaya talibiz. Efendilik yok hizmet etmek var şiarı ile hareket etmekteyiz” şeklinde konuştu.
 
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar konuşmasında;
 
“Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz tarafından başlatılan kırsal kalkınma hamlesinden bir 3.’sü olan bugün bin çiftçimize 500 ton sertifikalı tohum dağıtım töreninde bir araya geldik. Çok önemli ve anlamlı bir gün. Sayın Valimizin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmesinden bu yana devamlı bir şekilde üreticilerimizle bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyerek tespit edilen sorunlarını çözüme kavuşturulması talimatı çerçevesinde bir bir bu sorunları çözmeye başladık. Bugün de üreticilerimizin girdilerinden bir tanesi olan sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması ve bunun öneminin anlatılması, milli ekonomiye ve il ekonomisine katkısını masaya yatırdık ve Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz talimatıyla dendi ki bu kadar önemli bir konuda bizim bir destek sağlamamız gerekir.  Biz de bu çalışmayı başlattık ve bugün de buradayız.
Sertifikalı tohum bilindiği gibi bütün şartlar aynı olduğu zaman sadece sertifikalı tohum kullanımıyla üretimde verim, birim alanda %25’in üzerinde bir verim artışı gerçekleştirilmektedir. Bu da çok ciddi bir katkı demektir. Kıraç şartlarda düşünecek olursak, Diyarbakır şartlarında 400 kg civarında bir ortalama verimimiz var. Burada %25 oranında bir verim artışı sağlandığı takdirde her bir dekar başına 100 kg, 100 kg eşittir bugünkü fiyatlarla 180 TL dekar başına bir ekstra kazanç demektir. Bu çiftçimizin zaten tahıl üretiminde kazandığı gelirin oranına baktığımız zaman büyük bir gelir kaynağı ve oran demektir.

Bundan 7 yıl önce Diyarbakır’da başladığım zamanlarda tohumluk üretimimiz yaklaşık olarak 35 bin ton civarındaydı. Bugün geldiğimiz nokta geçen yılın rakamları 103 bin ton, bu yıl ki rakamlar kesinleşmedi ama aşağı yukarı 135 bin ton seviyesine ulaştı. İnşallah bu hız ile gittiğimiz zaman Diyarbakır’daki bütün alanlarda sertifikalı tohumun yaygınlaştırılması ve kullanılması sağlanmış olacaktır.” dedi.
 
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Birliği Başkan Yardımcısı Yıldıray Gencer ise konuşmasında;

“Gerçekten tohum çok önemli, çünkü artık şunu görüyoruz dünyada gıda savaşları başladı, su savaşları ve enerji savaşları başladı. Gıdaya sahip olan gıdayı yöneten dünyayı yönetir bu noktaya doğru gidiyoruz. Dolayısıyla gıdayı yönetmenin temel noktası da aslında tohuma sahip olmak ve tohumu yönetmektir, değerli katılımcılar. Biz bu anlamda tohumlarımıza sahip çıkmalıyız, buna sahip çıkmak nasıl olur? Siz değerli çiftçilerimizin mutlaka sertifikalı tohum ekmesi ile mümkün olur. Çünkü sizler sertifikalı tohum ektikçe biz bugün 1 milyon ton olan rakamı, bir sene sonra 1 buçuk milyon tona, iki sene sonra da 2 milyon tona ve belli bir süre sonra inşallah 2023 hedefimiz olan 2,5 milyon tona çıkaracağız. Ama arzu ediyoruz ki biz önümüzdeki 10 yıl içerisinde artık tüm topraklarımızı sertifikalı tohum ile buluşturabilelim. Şu anda 900’e yakın firmamız bu gayret ve hassasiyetle çalışıyorlar değerli katılımcılar. Biz potansiyel olarak 3 milyon ton sertifikalı tohumu bugün bize yeterli destek verilsin kesinlikle karşılarız. Potansiyelimiz buna müsait. Yeter ki siz değerli çiftçilerimiz sertifikalı tohumu kullansınlar. O yüzden bu toplantı çok önemli. Bu sertifikalı tohumun tanıtılması konusunda özelikle sayın valim, il müdürümüz ve buradaki değerli tohum üreticisi firmalarımız önemli destek verdiler. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından TSÜAB Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Gencer tarafından Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’na plaket takdim edildi. Vali Güzeloğlu ise sertifikalı tohum dağıtım törenine katkı sunan üretici firmalara katkı ve desteklerinden dolayı plaket verdi.

Sertifikalı tohum dağıtım töreni, günün anısına yapılan toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 
 
Diyarbakır sertifikalı tohum tören vali güzeloğlu