“Dünya Balıkçılık Günü” balık ziyafetiyle kutlandı

22 November Thursday, 2018
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ‘Dünya Balıkçılık Günü’nde üniversite kampüsünde akademisyenler, idari personel ve öğrencilere ızgarada pişmiş 4 bin balık dağıttı.
“Dünya Balıkçılık Günü” balık ziyafetiyle kutlandı ‘Dünya Balıkçılık Günü’ dolayısıyla Muğla’da düzenlenen etkinliğe katılanlar balığa doydu.

Önemli bir balıkçılık potansiyeline sahip Muğla’da ‘Dünya Balıkçılık Günü’ renkli bir etkinlikle kutlandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin düzenlediği programda akademisyenler, idari personel ve öğrencilere ızgarada pişmiş 4 bin balık dağıtıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş, böyle etkinliklerle gençlerde balık tüketme alışkanlığını arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

‘Dünya Balıkçılık Günü’ etkinliğini ilk defa düzenlediklerini ifade eden Ateş, “Genç nesillerin daha kaliteli bir besin ve daha kaliteli bir yaklaşım açısından ülkemizde bunun varlığını hissettirmek amaçlı bunu düzenlemiş olduk. Maalesef ülkemizde üç tarafı denizler ile çevrili olmasına rağmen kişi başına düşen balık tüketimi yeterli dereceye ulaşmamış. 6 kilogram balık tüketimi mevcut Türkiye’de. Bu dünya ortalaması 25 kilogram, Avrupa ortalaması 16 kilogram, Japonya’da kişi başına balık tüketimi 90 kilogram. Dolayısıyla biz bu amaçla hem sağlıklı ürünler, sağlıklı nesiller noktasında haftada iki gün balık tüketilmesi noktasında bilinçlenmesi amacı ile kaliteli bir besindir, gerekli ihtiyaç duyulan bir besin ürünüdür. Ülkemizde de bu yeterince üretilmektedir. Bu üretimlerin de sağlıklı bir şekilde tüketime yönelmesi açısından Su Ürünleri Fakültesinin de algılaması noktasında önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal ise, Muğla’nın kültür balıkçılığında önemli bir başarı yakaladığını, ihracatta da büyük paya sahip olduğunu dile getirdi.

Erkal, “Muğla’nın 100 bin ton dolayında bir kültür balıkçılığı üretimi var. Bunun 609 bin tonu ihraç ediliyor. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Avrupa, Rusya ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapıyoruz, bugüne kadar ihraç ettiğimiz balıklardan hiçbir olumsuz tepki almadık. Rahatlıkla ihraç ettiğimiz ve sağlıklı bir şekilde insanların tüketimine sunduğumuz bir ürün. Türkiye’de 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısı 20 civarında. Balıkçılığın 2023 hedefiydi bu. Ama 2018 yılında bu 1 milyar dolar hedefimizi gerçekleştirdik” dedi.

Izgara, ekmek arası çipura ve levrekleri doyasıya yiyen öğrenciler balık tüketmeyi sevdiklerini söyledi.
 
muğla dünya balıkçılık günü balık ekmek sıtkı koçman üniversitesi su ürünleri