Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyada sadece Ege'de bulunan türleri korumak üzere yürüttüğü proje sırasında 8 yeni bitki türü keşfetti.
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyada sadece Ege'de bulunan türleri korumak üzere yürüttüğü proje sırasında 8 yeni bitki türü keşfetti. Henüz ismi konmayan türler, makalelerinin yazılmasının ardından bilim dünyasına tanıtılacak.
Türkiye'nin bitki zenginliğini tanıtmak ve korumak için kurulan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, bahçenin insanlara farklı bitkileri göstermek amacıyla kurulduğunu, ancak son yıllarda nadir türleri korumak ve nesillerini devam ettirme konusuna çalışmalara ağırlık verildiğini söyledi.
Ege Bölgesi'nde bulunan endemik bitki türlerinin korunmasına yönelik çalışmalar sırasında İzmir ve Bozdağ'da yeni bitki türlerine rastladıklarını belirten Şenol, çan çiçeğigiller, papatyagiller, karanfilgiller, maydonozgiller ve orkidegiller familyasına ait yeni türlerin herbaryum tip örnekleri üzerinde incelemenin devam ettiğini, makale yazımı sonrası dünyaya tanıtılacağını bildirdi.
Şenol, koruma çalışmaları kapsamında Bozdağ'a önem verdiklerini çünkü Ege Bölgesi'nin bitki çeşitliliği açısından en önemli noktasının bu bölge olduğunu söyledi. Bu dağın, yaklaşık 2 bin 150 metre yüksekliği ile hem bölgenin en yaşlı dağlarından olduğunu hem de yaklaşık 120 endemik bitkiyi bünyesinde barındırdığını belirten Şenol, bu alan üzerinde iki TÜBİTAK projesi gerçekleştirdiklerini ve burada 5 bitki türünün yaşatılmasına için çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Yeni bulunan türlerden çan çiçeğigiller familyasına ait türün yaklaşık 400 birey olduğunu belirten Şenol, bulunan türlerden maydonozgillere ait türün ise çok sınırlı bir alanda yetiştiğini, acilen korunması gerektiğini vurguladı.
Bulunan yeni türlere yönelik çalışmaların gizlilikle yürütüldüğünü, endemik olan bu türlerin yurt dışına kaçırılma tehdidinin bulunduğunu anlatan Şenol, türlerin nerede bulunduğuna ilişkin bilgilerin paylaşılmadığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerini hassas gruplara...
Devamını Oku ->
Türkiye'nin kışlık sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan...
Devamını Oku ->
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı...
Devamını Oku ->
Tarım ve hayvancılığa can suyu olan Kars ile Ardahan'daki...
Devamını Oku ->
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III...
Devamını Oku ->
Gıda sektöründe uygunsuzluğa geçit vermeyen ekipler Mersin’de su ...
Devamını Oku ->
Antalya'da, "Sürdürülebilirlik Akademisi"nin ilk eğitim programı...
Devamını Oku ->
Diyarbakır yaban hayvanları için şefkat dolu bir merkeze sahip....
Devamını Oku ->