Eski sigortacı kadın girişimci milyonluk tavuk tesisi kurdu

30 November Friday, 2018
Kadın girişimci Hamiyet Kayalı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) almış olduğu hibe desteği ile Ankara Beypazarı İlçesi’nde Avrupa Standartlarında tavuk çiftliği kurdu.
Eski sigortacı kadın girişimci milyonluk tavuk tesisi kurdu Haber: Volkan AKSAN
Kameraman: Aytek BASİ

Ankaralı kadın girişimci Hamiyet Kayalı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan almış olduğu hibe desteği ile yaklaşık 300 bin adet broyler cinsi tavuk üretimi yapan tesis hayalini gerçekleştirdi.

Daha önce sigortacılık mesleği ile uğraşan genç girişimci Hamiyet Kayalı, TKDK’nın 12. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Ankara İl Koordinatörlüğü’ne başvuru yaparak yaklaşık 1 milyon 700 bin lira maliyetli tesis için, 1 milyon liralık hibe desteği alarak kendi işinin patronu oldu.

10 ay içerisinde tesisini tamamlayan Kayalı, dönemsel olarak yaklaşık 30 kişiye de istihdam sağlıyor.
3 buçuk yıllık süre de tesisini günden güne geliştiren Kayalı, ailesinden de büyük destek görüyor.

“8 yıl sigortacılık yaptım”

Eski sigortacı yeni tavuk üretim tesisi sahibi Hamiyet Kayalı, proje fikrinin nasıl oluştuğunu web tarım tv izleyicileri ile paylaşarak şöyle konuştu: “Daha önce 8 yıllık bir sigortacılık deneyimim oldu. Daha sonrasında TKDK’nın verdiği hibeler teşviklerden, çevremdeki bir çok arkadaşımın yararlandığını gördükten sonra bir ilham oluştu. Benimde tesisi kurabilecek bir arazim vardı. Olur mu olmaz mı şeklinde kafamda soru işaretleri vardı. TKDK’ya kafamdaki soruları sormak için gidip geldim. Çok araştırmalar yaptım. Buradaki görevliler de beni bilinçlerdi. TKDK yetkilerinin, arkadaşlarımın ve ailemin yol göstermesi ile ortaya bir proje çıkardık.1 milyon 700 bin maliyetli bir tesisi kurmuş olduk. Bu maliyetin 1 milyon liralık kısmını da TKDK’dan almış olduğumuz kredilerle karşıladık.”
 
Yılda 300 bin adet broyler cinsi tavuk elde ediyoruz”
 
Kadın girişimci Hamiyet Kayalı,  açmış olduğu tesis ile yıl içiresinde 5 dönem olmak üzere 300 bine yakın tavuk üretmeye başladığını vurgulayarak “Yıl içinde yaklaşık 300 bin adet broyler cinsi tavuk üretiyoruz. Bu üretim ise 1 yıl içerisinde yaklaşık 5 dönemlik periyotlarda civciler geliyor. Gerekli olgunluğa geldikten sonra bir sonraki döneme geçiyoruz. Bizim arzumuz 6 dönem üretim yapabilmek. Ancak entegre tesisinin kararı olduğu için. Bu durum bizim insiyatifimizde değil. Bu şekilde de yılda yaklaşık 300 bin adet tavuk üretimi yapabiliyoruz.” diye konuştu.
 
“Yaptığımız araştırmalar ile sorunları aştık.”
 
Proje oluşmadan önce bilmediği bir sektöre girdiği için çekinceleri olduğunu söyleyen Kayalı, bu sorunları yaptığı araştırmalar sayesinde aştığını belirterek “Proje oluşmadan önce bilmediğim bir sektöre girdiğim için çekincelerim vardı. Ancak araştırmacı ruh dedikleri şeyle birlikte. Araştırarak bilgi edine edine projeyi bitirdim. Kadınların kendi ayakları üzerinde durması, üretmesi, başarması, iş sahaları açması çok önemli.” şeklinde konuştu.
 
“Civcivlere ve tavuklarımıza gözümüz gibi bakıyoruz”
 
Özellikle ilk 15 gün çok tavukçulukta çok önemli olduğunun altını çizen Kayalı, ”Buraya gelen civcivler kuluçkadan çıkar çıkmaz geliyor. Bir çocuğa nasıl doğar doğmaz nasıl hassas bakıyorsanız. Kuluçkadan yeni çıkan civcivlere de o şekilde bakmanız gerekiyor.  Tesis içine dezenfekte işlemlerinde geçmeden kimse giremez. Veterinerlerimiz ayda 2-3  sefer gelir ve hayvanlarımızı kontrol eder. Yani ilk 15 günlük dönem çok hassas ve dikkatli olduğumuz bir dönemdir. En ufak bir hastalık bulaşması durumunda, bu hastalık bir dönemde gelen 50 bin adet civcivi telef edebilir. Buda bizim için bir dönem kaybı demektir. Bu kayıp da bizim işlerimizi iki ay geriye götürmüş olur.” diye konuştu.
 
“Bütün fikirlere uygun destek bulunabilir”
 
Hamiyet Kayalı son olarak da kendisi gibi yatırım yapmak isteyen, ,iş kurmak isteyen kadınlara şu mesajları iletti: “Gelişmiş ülkeler seviyesindeki ülke demek. Çalışan, üreten toplum demektir. Hükümetimizde kadın istihdamına değer ve önem veriyor. Tesisi hayata geçirmeden önce tabiki zorlandım. Ancak TKDK’nun destekleri sayesinde zorlukları aştım.”Benim için böyle bir tesisi açmak hayaldi, kafamda küçük bir düşünceydi. Kadınlarımızın, bayanların; benim gibi kafalarında bir iş fikri, bir hayali varsa bu fikrin, düşüncenin üzerine gitsinler. Mutlaka onlara uygun bir yatırım yapma imkanları doğacaktır. Devlet kurumlarımız tüm girişimcilere yardımcı olacaktır.”
 
“Teknik destek benden”
 
Tavuk çiftliği projenin hayata geçirilmesinde kardeşine büyük destekleri olan Makine Mühendisi Oğuzhan Kayalı ise; “2014 yılında TKDK’nın proje desteklerinin ilanlara çıkışını gördük. Kendi yerimiz de vardı. Nasıl değerlendirebiliriz diye düşünüyorduk. Kız kardeşim de broyler cinsi tavuk üretimi tesisi kurabileceğimiz fikrini getirdi, bizimle paylaştı. Bende teknik verilerinin araştırılması noktasında kız kardeşime destek verdim. Daha sonra araştırarak, sorarak bu şekilde bir tesisi açtık. TKDK desteği ile de projemizi hayata geçirdik. Şu anda da üretim aşamasındayız, üretmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.
 
tkdk beypazarı genç girişimci kadın tavuk civciv